Különös leletre bukkantak az Atlanti-óceán mélyén

2015. február 20. - 16:44 | Tech

Különös felfedezést tett egy kutatócsoport januárban. Miközben 5000-5500 méterrel a trópusi Atlanti-óceán felszíne alatt mélytengeri organizmusokat kerestek, valamibe a hálójukba akadt. 

Különös leletre bukkantak az Atlanti-óceán mélyén

A felszínre érve látták, hogy egy úgynevezett mangáncsomó volt az, ráadásul egy olyan lelőhelyről, amely minden eddiginél nagyobb. A Hamburgi Egyetem és a kieli GEOMAR Helmholtz Központ közös kutatócsoportja egyáltalán nem számított ilyen fejleményekre - írja az IFSL.

A mangáncsomók kialakulása hihetetlenül hosszú és aprólékos folyamat. A mangán-hidroxid (más fémekkel együtt, mint a cink, a réz, a vas és a kobalt) különböző mélytengeri maradványok, kis csontok, fosszíliák körül kristályosodik ki, és akár évmilliók is eltelhetnek, mire egy centimétert nő. A mangáncsomók értékes nyersanyagforrások: a réz, a nikkel és a kobalt az elektronikai iparban fontos nyersanyag, de más iparágak is nagy mennyiségben használják, mint acél nemesítéséhez. A képződményeknek általában szabálytalan az alakja, a most talált példányok azonban sokkal gömbölyűbbek.

A kutatók szerint a legidősebb mangáncsomó több mint 10 millió éves lehet (bowlinggolyó méretű), de vannak jóval kisebb, golflabda nagyságúak is. Colin Devey, a csoport vezető kutatója elmondta, hogy minden óceánban találhatók mangáncsomó lelőhelyek, az eddigi legnagyobbakat viszont a Csendes-óceánban találták. Eddig még nem volt példa ekkora leletre az Atlanti-óceánban.

Angelika Brandt, a Hamburgi Egyetem kutatója azt is hozzátette, hogy nagyon kevés élőlény akadt a hálójukba a mangáncsomók első merítése mellett, ami akár azt is jelentheti, hogy az élőlények nem szeretnek a közelükben lenni. A második merítés, amelyben folyamatos mangánréteget találtak rajta vastag üledékréteggel, egészen más képet mutatott: ez hemzsegett az organizmusoktól, melyeket a kutatók eredetileg kifogni vágytak.

A nagy jelentőségű felfedezés után a kutatók tovább folytatják az Atlanti-óceán vizsgálatát. Abban bíznak, hogy az további meglepetéseket is tartogathat.


Hír24