Ezek a jelek figyelmeztetnek a cukorbetegségre

2015. február 22. - 11:16 | Tech

A speciálisan a cukorbetegségre koncentráló Diabetes Care szakoldal összegyűjtötte a cukorbetegség leggyakoribb figyelmeztető tüneteit - számolt be róla a Hír24.

Ezek a jelek figyelmeztetnek a cukorbetegségre

1. Erős szomjúság érzés és fokozott vizelés

Amikor a glükóz szintje megemelkedik a vérben, a vesék megpróbálják azt kiszűrni. Viszont, ha túl sok a glükóz a vesék végül nem tudják elég gyorsan elvégezni a szűrési folyamatot. A felesleges glükóz ezért kiürül a vizelettel. A fokozott vizelés dehidratációhoz vezet, vagyis szomjasak leszünk.

2. Fokozott éhségérzet

A szervezetnek szüksége van az inzulinra, hogy a glükózt a sejtekbe juttassa. Ha inzulin-rezisztencia alakult ki a sejtek nem tudják tárolni a glükózt. Emiatt a szervezet nem rendelkezik a megfelelő energiával, amit azzal próbál kompenzálni, hogy az energiafelvétel reményében éhségérzetet kelt.

3. Gyengeség és fáradtság

A megnövekedett éhségérzet és a hibásan működő folyamatok miatt a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani a bevitt energiát. Emiatt folytonos fáradtságérzet alakul ki.

4. Hirtelen fogyás

A vizelettel távozó glükóz nem raktározódik a szervezetben, nem szívódik fel a sejtekben. Ennek eredménye, hogy drasztikus fogyás indulhat el.

5. Zsibbadó végtagok

A bizsergő vagy zsibbadó végtagok a diabéteszes neuropátia tünetei is lehetnek, ami a magas vércukorszint következménye. A megemelkedett szint ugyanis megzavarja az idegek által közvetített jeleket. Emellett az érfalak is meggyengülnek.


Hír24

Címkék: cukorbetegség