Ezen parázik ma a világ: ez a ruha kék-fekete?

2015. február 27. - 12:24 | Tech

Tegnap óta a keresztül-kasul átjárta az internetet ez a ruháról készült fénykép. Az érdekessége, hogy az emberek egyik fele fehér ruhát lát arany fodrokkal-sávokkal, míg mások - helyesen - kék-feketének látják.

Ezen parázik ma a világ: ez a ruha kék-fekete?

"Két dolog veri át a szemet. Egyrészt a kép túl van exponálva. A mobiltelefon fénymérője megpróbálta a sötét ruhához igazítani a képet, emiatt teljesen kiégett a jól megvilágított háttér, az árnyékban lévő ruha pedig sokkal világosabb lett, mint amilyen valójában" - írja magyarázatképpen az Index. Emellett a kép fehéregyensúlya sincs rendben.

A Wired magazin tudományos részletességű magyarázatot adott a jelenségre. Az agyunk ugya a tárgyakat olyan színűnek látja, amilyennek a róla visszaverődő fényt, amit pedig leginkább a tárgy környezete és a tanult ismereteink befolyásolnak. A képen látható ruha színei az érzékelésünk egyfajta határán mozognak, és az agyunk emiatt hasonlóan próbál korrigálni velük kapcsolatban, mint ahogy a fényképezőgépek is teszik azt a fehéregyensúly érdekében.

A ruhát emiatt valakik fehér-aranynak látják, mások pedig annak, amilyen valójában, tehát kék-feketének.

A kép színeit egyébként Photoshoppal kiigazították, alább látható:

Index/Wired/para