HIHETETLEN: Pár csepp izé a szemünkbe és képesek leszünk látni a sötétben

2015. március 27. - 14:48 | Tech

Amerikai biomérnökök egy csoportja nem mindennapi módszert próbált ki arra, hogy lehet egy hagyományos szemmel élő embernek megadni azt a képességet, hogy teljesen sötétben is képes legyen tárgyakat érzékelni a szemével akár 50 méteres távolságról is - számolt be róla az Index.

A megoldás lényege, hogy egy Chlorin e6 nevű, fényérzékeny anyagot cseppentenek az alany szemébe, ami természetes segédanyagok, mint például inzulin és egyszerű sóoldat segítségével képes meg is ragadni a szem szerkezetében anélkül, hogy károsítaná azt, ami eleve ott van. A hatóanyagot korábban is használták már a rákgyógyászatban, illetve egyes, majdnem teljes vakságot okozó betegségek esetében is, ahol a fényeket és árnyékokat látó emberek látásán tudtak vele javítani.

A mostani kísérletben egyszerűen csak az önként vállalkozó alany szemébe cseppentették a szert, és a férfi már pár órával később is sokkal jobban látott a sötétben, mint a kezeletlen kontroll csoport tagjai. Az ellenőrzéskor kézfej méretű tárgyakat látott meg 10-20-50 méter távolságból, képes volt egyes betűk és formák megkülönböztetésére is. A kísérlet második felében az alanynak egy sötét erdőben kellett lézerfénnyel megmutatnia, hova rejtőztek a teszt miatt elbújó emberek.

A Chlorin e6-tal kezelt alany mindenkit kiszúrt, a kontroll csoport tagjai csak 33 százalékban voltak sikeresek. Az anyag hatása másnap reggelre nyom nélkül eltűnt, és a szemet tökfeketére festő mellékhatás sem tartott sokáig. Az alany szemét amúgy sötét lencséjű napszemüveggel védték, nehogy a túlérzékenység maradandó károkat okozzon.


(index.hu)

Címkék: szemcsepp, sötét, látás