Özönlenek a veszélyes kínai termékek

2015. március 29. - 13:29 | Tech

Tavaly csaknem 2500 veszélyes terméket vontak ki az uniós piaci forgalomból - a legtöbb ilyen termék kínai eredetű - írja a Hír24.

Az Európai Bizottság minden év tavaszán sajtótájékoztató keretén belül hozza nyilvánosságra a nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek európai riasztási rendszere, a RAPEX előző évi statisztikáit. Az idei év frissen publikált számadatai ismételten azt igazolják.

A 2004 óta működő RAPEX rendszer egyre hatékonyabb, feladata a potenciálisan veszélyes fogyasztási cikkekkel kapcsolatos információk gyors eléretővé tétele. Segítségével korábban azonosíthatók és távolíthatók el az Európai Unió egységes piacáról azon termékek, amelyek a fogyasztókra nézve veszélyt jelenthetnek. Amennyiben egy tagállam hatóságai egy terméket veszélyesnek találnak, a Bizottság és a többi tagállam tájékoztatása érdekében feltöltik a rendszerbe, így az egész Unióban megtehetőek azok a szükséges lépések, amelyek a fogyasztók biztonságát hivatottak szolgálni.

2014-ben összesen 2435 darab súlyos kockázatot jelentő termékről érkezett bejelentés a RAPEX-be, ez az előző évhez képest 3 százalékos növekedést jelent. 2014-ben majdnem 2 millióan látogattak el a riasztási rendszer honlapjára, és az új keresőeszközöknek köszönhetően a fogyasztók és a vállalkozások jobban tudnak tájékozódni az észlelt veszélyes termékekről és a termékvisszahívásokról. A legtöbb súlyos kockázatot jelentő termékkel kapcsolatos riasztás Magyarországtól (291 darab), Németországtól (273 darab), Spanyolországtól (272 darab), Franciaországtól (163 darab) és Ciprustól (151 darab) érkezett be a rendszerbe. A 291 magyar riasztásból 264 súlyosan veszélyes, 15 közepes, illetve nagy kockázatú termék volt, míg 12 bejelentést információként továbbított a hatóság.

Termékkategóriákat vizsgálva megállapítható, hogy 2014-ben elsősorban a játékok (28%), valamint a ruházati cikkek, a textíliák és a divatáru (23%) esetében volt szükség korrekciós intézkedésekre. Az említett termékekkel járó kockázat a bejelentések szerint leggyakrabban vegyi jellegű kockázat, illetve a sérülés- és fulladásveszély volt. A 2014-ben bejelentett legjellemzőbb vegyi jellegű kockázatok olyan termékekhez kapcsolódtak, mint például cipők és bőrtermékek (a bőrszenzibilizáló hatású króm), játékok és gyermekápolási cikkek (a potenciálisan termékenységi problémákhoz vezető műanyag-lágyítószerek), valamint divatékszerek (káros nehézfémek).

Hír24

Címkék: piac, kínai, termék