Miért van a férfiaknak mellbimbójuk?

2015. április 5. - 17:06 | Tech

Az emlők a szoptatás miatt kellenek, de olyat a hímek nem csinálnak. Miért nem tűnt el az evolúció során egy teljesen felesleges testrész? - jelentette a Hír24.

Ha csak nem szenvednek bizonyos betegségekben – például nincs tumor az agyalapi mirigyükön – a férfiak prolaktin szintje túl alacsony ahhoz, hogy ösztönözze a tejtermelést, és a szoptatást. De ha abszolút alkalmatlanok az utódok táplálására, vajon miért van a férfiaknak mellbimbója? Már azon túl, hogy ők is emlősök? A válasz embrionális fejlődés ütemezésében rejlik.

Az ember, mint az összes többi emlős melegvérű, gerinces, szőrös, levegőt lélegzik be, és újszülött utódai számára tejet termel. A fogantatás után, a hím és a nőstény embriók négy hétig teljesen egyformán fejlődnek, míg meg nem jelenik az Y kromoszóma. Az emlősökre vonatkozó jegyek, így például az emlők fejlődése sokkal hamarabb beindul, mint a nemek elválása.

Az embrió ivarmirigyei négy hetes kor körül jelennek meg, a magzat neme azonban csak nyolcadik hét környékén dől el. A hímek esetében ekkor lépnek működésbe azok a tényezők, amik meggátolják a női nemi jellegek fejlődését. A hím embrió elkezd tesztoszteront termelni, a hormon pedig döntően befolyásolja a nem-specifikus vonások kialakulását.

A férfi mellbimbók nem jelentenek semmiféle evolúciós előnyt, de különösebb hátrányt sem, ráadásul a szövetek fejlesztése sem kerül túl sok energiába, emiatt az emlősök embrionális fejlődése nem módosult az evolúció során. Ami csak azért rossz hír, mert bár nagyon ritkán, de férfiaknál is kifejlődhet mellrák. Az összes emlőrákos esetnek valamivel kevesebb mint egy százaléka férfi. A betegség kockázatát a magas ösztrogén szint, az elhízás, az alkoholizmus, és a májelégtelenség fokozza.

Hír24