Hetekre "elhangolja" az agyat a kannabiszfogyasztás

2015. április 13. - 15:46 | Tech

A rekreációs, vagyis nem orvosi célú kannabiszfogyasztás hetekre "elhangolja" az agyat - mondta el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában Katona István, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének tudósa.

Az egereken végzett kísérletek szerint a kannabiszban található THC (tetrahidrokannabodol) hatóanyag "lesöpöri" az idegsejtek közti kommunikációban kulcsszerepet játszó receptorokat az idegvégződésekről, így az idegsejtek közötti információ-átadás finomhangolása jelentősen romlik.

A kutató felidézte: az utóbbi években kiderült, hogy az úgynevezett endokannabinoid jelmolekulák - amelyek hatásukban a THC-hoz hasonlítanak - kulcsfontosságúak az idegsejtek közötti kétirányú kommunikációban.

Az is ismert volt eddig, hogy a THC negatívan befolyásolja az idegsejtek kapcsolódását biztosító szinapszisok működését, ám azt nem tudták, hogy pontosan milyen molekuláris mechanizmusok állnak a jelenség mögött - magyarázta.

Az MTA kutatói által készített, minden korábbinál részletesebb mikroszkópos felvételek alapján mostanra kiderült, hogy hat napig tartó, élvezeti szintű - milliliterenként száz nanogrammos - mennyiséggel történő THC-kezelés hatására drámaian, mintegy 85 százalékkal csökkent az endokannabinoid molekulákat fogadó receptorok száma az idegvégződésekben. A hat napos kezelés után a receptorok számának teljes helyreállásáig hat hetet kellett várni.

Katona István elmondta: a Nature Neuroscience rangos idegtudományi szaklapban nemrég közzétett tanulmányuk 15 év kutatómunka eredményeit foglalja össze.

(MTI)

Címkék: kannabisz