Elhalasztották a napelemes repülőgép indulását a rossz időjárás miatt

2015. május 5. - 09:45 | Tech

Elhalasztották a világkörüli úton lévő Solar Impulse 2 napelemes repülőgép keddre tervezett indulását a rossz időjárás miatt. A gép útjának leghosszabb, a Csendes-óceánt átszelő szakaszára készül, melyet a kínai Nankingból Hawaiiba tartva öt nap alatt tenne meg - mondta Bertrand Piccard, a repülő pilótája.

A Solar Impulse indulása "a hétvégéig, vagy a jövő hétig, esetleg még néhány hétig nem várható" - tette hozzá a svájci szakember.

A több mint 8000 kilométeres utat tiszta időben lehet megtenni, az előrejelzések szerint azonban a Csendes-óceán felett tájfunok várhatók a következő héten - magyarázta Piccard.

Nemcsak az időjárás hátráltatja az indulást, a gép akkumulátora sem áll készen: teljes kapacitásának csak kevesebb mint tíz százalékára sikerült eddig feltölteni.

A svájci gyártmányú, napelemes repülőgép április 21-én érkezett a kelet-kínai Nankingbe. Az azóta eltelt időben a pilóta és csapata a kínai napelemgyártók képviselőivel és diákokkal találkozott.

A Solar Impulse 2 márciusban indult világkörüli útjára Abu Dzabiból és Omán, India, valamint Mianmar érintésével érkezett hat szakaszban Kínába. Útjának hetedik szakasza lesz a Csendes-óceán átszelése. Egyetlen korábbi szakasz megtétele sem tartott tovább 20 óránál, Hawaiira az út várhatóan 120 óra lesz.

(MTI)