Kipusztulhat egy ritka faj populációja az Iszlám Állam miatt

2015. május 27. - 11:06 | Tech

Kipusztulhat a tarvarjak (Geronticus eremita) vadon élő populációja Szíriában azt követően, hogy az egyik kulcsfontosságú egyedük elveszett az Iszlám Állam Palmüra elleni támadásai és a város elfoglalása után.

Kipusztulhat egy ritka faj populációja az Iszlám Állam miatt

A súlyosan veszélyeztetett tarvarjakat több évtizeden keresztül kihaltnak vélték a Közel-Keleten, mígnem 2002-ben hét fészkelő példányra bukkantak Palmüra közelében. Annak ellenére, hogy a madarak védettek és tenyésztik is őket, vadon élő populációja mindössze négy egyedre csökkent 2012-re. A szakemberek 2006-ben fedezték fel, hogy a szíriai kolónia Etiópiában tölti a telet.

A libanoni természetvédő társaság most ezer dollár pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki információkkal tud szolgálni a Palmüra egykori királynője után Zénobiának elnevezett nőstény hollétéről, ez ugyanis az egyetlen példány, amely tudja az utat a madarak etiópiai telelő helyeihez.

Az ornitológusok szerint Zénobia nélkül a fogságban nevelt példányok nem tudják megtanulni a migrációs útvonalat, ami a faj vadon élő populációjának kipusztulásához fog vezetni – közölte a BBC.

A tarvarjú egykor Európában, Afrikában és a Közel-Keleten is elterjedt volt, ám vadászatuk, élőhelyeik elvesztése és rovarirtó szerek okozta mérgezés miatt számuk drasztikusan csökkent és ma már mindössze Marokkóban és Szíriában fordulnak elő vadon élő egyedek.

(MTI)

Címkék: populáció