Idén szélsőségesebb lesz az időjárás a Csendes-óceán középső részén

2015. május 28. - 18:59 | Tech

A Csendes-óceán középső területein az átlagosnál több trópusi ciklon várható idén, míg az atlanti-óceáni hurrikánszezon a szokásosnál enyhébb lesz - közölte előrejelzéseit az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA).

Tom Evans, a NOAA közép-csendes-óceáni hurrikán központjának munkatársa szerint előrejelzéseiket nagyrészt a régióban uralkodó El Nino, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenségre alapozták. Az El Ninóval kísért években általában több hurrikán sújtja a térséget.

A szakemberek szerint 70 százalékos a valószínűsége, hogy a szokásos 4-5 helyett, Hawaii és környéke 5-8 trópusi ciklon szemtanúja lesz az idei szezonban.

2014-ben öt hurrikán tombolt a régióban. Az utolsó olyan, amely közvetlenül le is csapott Hawaiira az 1992-es Iniki volt. Tavaly az Iselle hurrikán ugyan megközelítette a szigetcsoportot, ám még partot érés előtt trópusi viharrá gyengült. Két másik jelentős tájfun, a Julio és az Ana éppen hogy nem érintették az államot.

A NOAA New Orleansban rendezett sajtótájékoztatóján David Ige, Hawaii kormányzója a június 1-jétől november 30-ig tartó hurrikánszezonra való felkészülésre buzdította a helyieket. A NOAA szerint a hawaii környéki trópusi ciklonok többsége augusztusban csap le.

A hivatal szerint az El Nino és az Afrika nyugati partjaitól a Karib-térségig húzódó "hurrikánfolyósó" hidegebb vizeinek hatására ugyanakkor az atlanti-óceáni hurrikánszezon a szokásosnál enyhébb lesz az idén. A szakemberek szerint a várható 6-11 trópusi viharból nagyjából 3-6 fog hurrikánná erősödni, és utóbbiból talán két nagy intenzitásúra is kell számítani.

Egy átlagos atlanti-óceáni hurrikánszezonban 12 "neves" vihar várható, közülük hat hurrikánnak minősül, ezeken belül három rendkívüli intenzitással csaphat le.

(MTI)