Szív nélküli női múmiára bukkantak egy ólomszarkofágban

2015. június 2. - 19:58 | Tech

Egy 17. századi nemes hölgy rendkívül jó állapotban lévő maradványára bukkantak a rennes-i jakobinusok kolostorában megelőző régészeti ásatások során.

Az ólomszarkofágba zárt, apácaruhába öltöztetett, 1,45 méteres magas holttest, amelyet 2014 márciusában találtak meg a Szent József kolostor kápolnájában, feltehetően az 1656-ban 60 éves korában elhunyt Louise de Quengo maradványa.

A nő egy magas rangú breton nemes, Touissant de Perrien özvegye volt, akinek a szívét a közelben találták meg eltemetve - mondták el újságíróknak kedden régészek. A koporsót Rennes város új kongresszusi központjának építkezésén találták.

A kolostorban több más 17. századi ólomkoporsót is találtak - valamint 800 más sírt -, de azokban csak csontvázak voltak.

Louise de Quengo maradványát két alkalommal is testszkennerrel vizsgálták meg és felboncolták. "Louise egyik meglepetést a másik után okozta" - mondta Fabrice Dedouit toulouse-i röntgenorvos és törvényszéki orvosszakértő. A vizsgálatok során "nagy mennyiségű vesekövet" és "mellhártya-letapadást" találtak, és hajdan a szívét is eltávolították, "valóságos sebészeti szakszerűséggel".

A ruhákat restaurálják és kiállítják. Az özvegy, aki a korabeli szokások szerint a kolostorban élt élete végén, egyszerű ruházatot viselt: ujjatlan köpenyt, darócruhát, vászoninget, lábán parafatalpú papucsot és gyapjúnadrágot. Arcát szemfödő takarta, két sapka és egy főkötő volt a fején.

A holttestet néhány hónap múlva újratemetik Rennes-ben.

(MTI)

Címkék: múmia