A Csuri éjszaka sem "pihen"

2015. június 10. - 20:25 | Tech

A 67/P Csurjumov-Geraszimenko-üstökös, a "Csuri" éjszaka is aktív marad - erről tanúskodnak a Rosetta legújabb felvételei, amelyeket az űrszonda az OSIRIS (Optical, Spectroscopic, and Infrared Remote Imaging System) rendszerének nagy látószögű kamerájával készített az égitest "fejéről".

A Csuri éjszaka sem "pihen"

A képek napnyugta után fél órával készültek, s a felvételeken egyértelműen látszanak a porkilövellések (jetek) az úgynevezett Maat-tartomány területén. A tudósok ugyanis az üstökös felszínén a talaj típusától függően 19 régiót különböztetnek meg, amelyeket fáraók és egyiptomi istenek után neveztek el. A fura alakú égitest "fejrészén" lévő terület Maat, az igazságosság és a rend istennőjének nevét viseli.

A projekt OSIRIS-csoportja a jelenséget azzal magyarázza, hogy egyre jobban felmelegszik az égitest, ahogy az üstökös a Naphoz közelít - olvasható a PhysOrg hírportálon.

Mint Holger Sierks, az OSIRIS-program vezető kutatója, a Max Planck Naprendszer-kutató Intézet (MPS) tudósa elmondta, csak a legutóbbi időben kezdték észlelni az éjszakai porkitöréseket, ezt megelőzően az anyagkilövelléseket kizárólag az üstökös napsütötte régióiban regisztrálták. Az eddigi egyetlen kivételt a március 12-én, hajnalhasadáskor észlelt porkitörés jelenti.

"Az éjszakai jetek az üstökösmag növekvő aktivitásáról tanúskodnak" - magyarázta Holger Sierks. A felvételek készítésekor az égitest 270 millió kilométerre volt a Naptól, ám ahogy közeledik a központi csillagunkkal augusztus közepére "tervezett" randevú, a sugárzás egyre intenzívebb lesz, s egyre emelkedik az üstökös megvilágított területeinek felszíni hőmérséklete.

Az első vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy az üstökösmag valamiképp képes a felszín alatt egy bizonyos ideig tárolni a hőt. "Míg a felszín hirtelen lehűl az éj beállta után, a talaj belső rétegeinek hőmérséklete hosszabb ideig sem csökken" - fogalmazott az éjszakai jeteket vizsgáló Xian Shi, az MPS kutatója.

Mint kifejtette, a korábbi amerikai üstökösszondák, így a Stardust és a Deep Impact felvételein is megfigyeltek éjszakai porkitöréseket, ám csak az OSIRIS nagyfelbontású felvételei teszik lehetővé a jelenség részletes elemzését.

MTI/para