A számítógép is kaphat hőgutát

2015. június 11. - 19:57 | Tech

Nem csak magunkra kell figyelnünk a nyári hőségben: a laptopok, asztali PC-k és egyéb eszközeink is veszélyben vannak. A cikkből kiderül, mire kell vigyáznunk, és mit tehetünk a károk megelőzésére – írja a Hír24.

Érdemes egyszer megnézni, mit ajánlanak a különféle számítógép- és mobileszköz-gyártók az adott kütyü működésével kapcsolatban optimális hőmérsékletnek. Rögtön látható, hogy bizony a legtöbb eszköz sem a durva mínuszokat, sem pedig a tojássütő forróságot nem szereti: az extrém kondíciók miatt "jobb esetben" a működés közben jelentkezhetnek hibák, de még rosszabb, ha teljesen "elpusztul" a hardver a nyári hőségben.

A legelső pont épp ezért legyen az, hogy tikkadó gépünket valamilyen jól szellőző helyen működtetjük. Még mindig egy csomóan tuszkolják be a torony PC-házakat az asztalok alá, vagy különféle bútorboltok által "számítógépasztal" néven csúfolt borzadályokba, ahol a légáramlás szinte egyenlő a nullával. Márpedig, ha a szerencsétlen gép ventillátorai csak azt a kevéske, egyre melegedő levegőt keringetik, amely megszorul az asztal alatt, akár nincs is értelme a léghűtést alkalmazni - a processzor geek nyelven szólva "megsül", és egy idő után jön a kék halál a monitoron, esetleg folyamatos leállások, újraindulások... vagy újra sem indulások.

Persze nem elég, ha kitesszük a gépeket "szellőzni", a tiszta légutak ugyanolyan fontosak. Nézzük meg, hogy a levegő keringetésére szolgáló rések, szellőzőnyílások és rácsok nincsenek-e eltömődve. A házi por ugyanis alattomos jószág, akár hetek alatt is kiterjedt porcicákkal boríthatja be a légutakat, ha pedig valaki akár egy évig nem néz rá a gépe hátuljára, addigra kellemes méretű por-város épül fel a titkos helyeken.

Nem csak a meleg, de a közvetlen napfény is kellemetlen baleseteket tud okozni eszközeinknek. Az még talán a legkisebb probléma, ha a napon felejtett notebook vagy telefon műanyag borítása hullámosodik, vagy "hólyagosodik", de a folyadékkristályos panelek (tehát tulajdonképpen a legtöbb ma használatos kijelző) számára halálos is lehet a közvetlen napsütés, ilyenkor a kis LCD-cellák annyira deformálódnak a hirtelen hőtágulás hatására, hogy a kijelző jellegzetesen "megfolyik", és a későbbiekben nem reagál az eszköztől érkező megjelenítési parancsokra.

Figyeljünk tehát a kertben, ablakpárkányon hagyott notebookokra, de akár az autó szélvédője mögötti bölcsőben csücsülő okostelefonra is. Ha tehetjük, tartsuk árnyékban eszközeinket, ha pedig másképp nem tudjuk megoldani, takarjuk el előle a napot minél világosabb felülettel, amely a lehető legkevésbé szívja magába a meleget.

Hír24

Címkék: számítógép