Kannibál galaxist találtak

2015. június 26. - 11:05 | Tech

Kozmikus kannibalizmus nyomait figyelték meg csillagászok: a Szűz csillagképben lévő M87-es óriásgalaxis az elmúlt évmilliárdokban teljesen bekebelezett egy kisebb galaxist. Bár ez a folyamat nem annyira ritka az univerzumban, nagyon nehezen követhető - közölte az Európai Déli Obszervatórium (ESO) München közelében lévő központja – írja a Hír24.

Kannibál galaxist találtak

Az ötvenmillió fényév távolságra lévő M87 (Messier 87) ellipszis formájú óriásgalaxis, aminek tömege több mint ötszöröse a Tejútrendszerének. A szakértők abból indulnak ki, hogy az ilyen méretű gigantikus galaxisok úgy növekednek, hogy kisebb galaxisokat kebeleznek be. Nagyon nehéz azonban bizonyítékot találni erre.

Megfigyeléseik során a csillagászok a távoli óriásgalaxis öregedő csillagainak gázburkára koncentráltak. Ezek a burkok, az úgynevezett planetáris ködök egy bizonyos zöld tónusban fényesen világítanak, így könnyen megkülönböztethetőek a többmilliárd másik csillagtól. Háromszáz ilyen öregedő csillag mozgásának elemzése után találtak a kutatók összetartozó csillagcsoportokat és így a galaxisok összeolvadására utaló jeleket.

Hír24

Címkék: galaxis