Az Omega-blokk halálos hőhullámot okozhat Európában, Szlovákiában is átlag feletti lesz a hőmérséklet

2015. július 2. - 12:09 | Tech

Szlovákiában az elkövetkezendő napokban nagy melegek lesznek. Hétvégén az ország déli részén a hőmérséklet elérheti akár a 36 Celsius-fokot is, és jövő héten akár 38 Celsius-fok is lehet – informálta a TASR hírügynökséget Jozef Kozub, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársa.

Az Omega-blokk halálos hőhullámot okozhat Európában, Szlovákiában is átlag feletti lesz a hőmérséklet

„A hétvége folyamán napos idő lesz, vasárnap (július 5.) a hőmérő higanyszála akár 36 Celsius-fokra is felkúszhat“ – jelentette ki a meteorológus. A forróság jövő héten sem hagy alább, amikor is az ország déli járásaiban akár 38 Celsius-fok is mérhetnek.

Észak-Szlovákiában kissé hűvösebb lesz, azonban a jövő hét közepén Árva és Liptó környékén is 30 Celsius-fok várható.

Tropikus napokról akkor beszélnek a meteorológusok, amikor a hőmérséklet eléri a 30 Celsius-fokot. Szlovákiára emellett meleg éjszakák várnak.

„A pozsonyi Kolibán tropikus éjszaka volt, ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet nem süllyedt 20 Celsius-fok alá“ – mondta Kozub, aki úgy véli, hogy Szlovákia déli részén ilyen éjszakák várhatóak az elkövetkezendő napokban.

Európa többi részén is tombol a hőség

Nem csupán Szlovákiára, de Európa más országaira is jellemző a forróság, Spanyolországban és Franciaországban hétfőn és kedden is 37 Celsius-foknál is magasabb hőmérsékletet mértek - írja az index.hu. A szakemberek szerint szokatlan időpontban érkezett ez az időjárás, mivel a nyár végén szokott lenni ekkora hőség.

Európa felett magasnyomású, úgynevezettt omega-blokk alakult ki. Nevét arról kapta, hogy a különböző nyomású területek a görög omega betűt formálják (kép is látható róla a szerk. megj.)

Fotó: Index

A betű belsejében kialalkul egy úgynevezett gerinc, egy elnyújtott magas nyomású terület, külső részén pedig alacsony a nyomás, itt kisebb a hőmérséklet is. A magas nyomás általában nagyobb területet fed le, a alacsony nyomású frontok képtelenek áthatolni rajta, ami szárazságot és teljes szélcsendet is okozhat, ami miatt egyre melegebb lehet. 2003-ban is kialakult egy ilyen omega-blokk, ekkor Franciaországban 14 ezren vesztették életüket.

Az előrejelzések szerint július végéig átlag feletti lesz a hőmérséklet Európában. Madridban már meg is dőlt a júliusi melegrekord, kedden 40 Celsius-fok volt Madridban, Cordoba mellett pedig 43,3 Celsius-fokot mértek.

TASR, index.hu/para

Címkék: hőhullám