Elhunyt az újraélesztési technika egyik kifejlesztője

2015. július 29. - 10:57 | Tech

Nyolcvanhét éves korában elhunyt James Jude amerikai sebész, aki egyike volt a kardiopulmonális reszuszcitáció néven ismert újraélesztési technika kifejlesztőinek.

Elhunyt az újraélesztési technika egyik kifejlesztője

A sebész fia, Peter Jude szerint édesapja kedd reggel hunyt el, hosszú betegség után. Mint fogalmazott: James Jude mindig is segíteni szeretett volna az embereknek, az újraélesztés pedig számtalan életet mentett meg.

Az 1950-es évek végén a sebész két villamosmérnökkel, William Kouwenhovennel és Guy Knickerbockerrel közösen kutatva jutott el 1960-ra a mellkasi kompresszió technikájának kialakításához. Később felfedezésüket kombinálták a mások által kifejlesztett mesterséges lélegeztetéssel, létrehozva a ma széles körben ismert és alkalmazott újraélesztési technikát.

A Minnesota államból származó James Jude 1964-ben költözött Floridába, majd sebészprofesszorként, valamint a mellkasi és kardiovaszkuláris sebészet vezetőjeként dolgozott a Miami Egyetem orvostudományi karán és a Jackson Memorial Korházban, emellett pedig magánpraxist is fenntartott 1971 és 2000 között.

(MTI)

Címkék: újraélesztés