Haltetemek ezrei lebegnek a vízen Olaszországban – növekvő vízhőmérséklet okozza a vesztüket

2015. július 30. - 14:51 | Tech

Vörös riasztást adtak ki Toszkánában, a Tirrén-tenger halállományát ugyanis tömeges pusztulás tizedeli: haltetemek ezrei lebegnek a vízen a Monte Argentario-félszigethez tartozó orbetellói lagúnában.

Az olasz sajtó szerint az elmúlt három napban 200 tonna hal és angolna pusztult el, a halászok szerint a kár eléri a tízmillió eurót.

A halpusztulásért a lagúna vizének magas hőmérsékletét okolják, amely az utóbbi napokban a 34 Celsius-fokos rekordot is elérte. Jelenleg ez az eddig mért legmagasabb hőmérséklet a Földközi-tenger teljes térségében. A halászok megpróbáltak hideg vizet pumpálni a lagúnába, de ez sem volt elég ahhoz, hogy megállítsák a halpusztulást.

Több tonnányi haltetemet kell eltávolítani a vízből, mert a bomló halak súlyos higiéniai problémákat okozhatnak a turistaszezon közepén.

Nem csak Toszkána érintett a halpusztulásban. Negyven százalékos veszteségeket jelentettek a tengeri tenyészetek például Veneto, Friuli-Venezia Giulia és Emilia-Romagna északi tartományokban is - jelentette a Coldiretti mezőgazdasági szervezet. Ezekben az esetekben is a megnövekedett vízhőmérséklet a felelős a tenger gyümölcseinek pusztulásáért.

MTI/para

Címkék: halak, halpusztulás