Obama megrendelte a világ leggyorsabb számítógépét

2015. július 31. - 11:10 | Tech

Az új szuperkomputer hússzor gyorsabb lenne, mint a jelenleg csúcstartó kínai számítógép - írja a Hír24.

Az Egyesült Államok az új szuperszámítógéptől összetett szimulációk végrehajtását és a tudományos kutatás megkönnyítését várja. A szerkezetet, amely másodpercenként egytrillió számítást tudna elvégezni - vagyis egy "exaflop" teljesítményre lenne képes -, a Nemzeti Stratégiai Számítási Kezdeményezés (NSCI) elnevezésű szervezet építheti fel – írja a BBC News.

A várakozások szerint a számítógép képes lehet az időjárási adatok elemzésére a mostaninál jóval pontosabb előrejelzések készítése érdekében, emellett segítheti a daganatos megbetegedéssel összefüggő diagnózisok felállítását is röntgenfelvételek analizálásával.

A Fehér Ház internetes oldalán megjelent rendelet szerint az "exascale" szerkezet megkönnyítheti az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tudósainak munkáját is, például lehetővé tehetné, hogy modellezési kapacitásának kihasználásával kiterjedt szélcsatornatesztek nélkül fejlesszenek a jelenleginél áramvonalasabb légi járműveket.

Richard Kenway, az Edinburghi Egyetem kutatója szerint a célkitűzés stratégiai szempontból tökéletes, hiszen egyesíti a nagy adatmennyiségek hatékonyabb elemzésére irányuló erőfeszítéseket az új hardware kifejlesztésére vonatkozó törekvésekkel.

A tudós úgy véli, a szuperszámítógép egyebek mellett segítheti a személyre szabott gyógyszerek fejlesztését, amelyeket az egyének genomja és életmódja ismeretében lehetne kialakítani. "A jelenlegi gyógyszereket az átlagembernek tervezik, így néhányak esetében működnek, másoknál viszont nem" - mondta el.

Az Edinburghi Párhuzamos Számítások Központjának (EPCC) kutatója, Mark Parsons szerint a számítógépet haszonnal lehetne alkalmazni a hosszú távú klímamodellezés terén is, hiszen a jövőre vonatkozó jelenlegi becslések igencsak korlátozottak. A tudós úgy látja, a kezdeményezés világos célja a kínai hegemónia megtörése a szuperszámítógépek terén.

A legfőbb kihívásnak Mark Parsons az energiahatékonyság növelését nevezte, azonban véleménye szerint még a legjobb esetben is 60 megawatt fogyasztással lehet számolni egy ilyen teljesítményű számítógép működtetésekor, ez éves szinten 60 millió fontos (mintegy 26,4 milliárd forint) áramszámlát jelent.

A világ leggyorsabb számítógépe jelenleg a kínai Kantonban található, a Nemzeti Számítógép Központban. A Tianhe-2 (Tejút-2) elnevezésű szerkezet 33,85 "petaflop" teljesítményre alkalmas, ezzel majdnem kétszer gyorsabb, mint a második helyezett amerikai számítógép, amely az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának tulajdonában van.

Hír24

Címkék: Obama, számítógép