HŐSÉG: 50 éve nem tapasztalt aszállyal jár a forróság!

2015. augusztus 11. - 09:28 | Tech

Ötven éve nem tapasztalt aszály sújtja Németország több térségét a sorozatos hőhullámok és a tartós szárazság együttes hatására.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) hétfői adatai szerint Bajorország északi és Hessen tartomány déli részén, valamint Szászországban és Brandenburg déli régiójában száradt ki leginkább a talaj.

Az aszály sújtotta régiókban a talaj felső 30-60 centiméteres rétegéből minden nedvesség eltűnt, amit a rövidebb gyökérzetű növények nagyon megsínylenek.

A DWD kimutatása alapján országosan a csapadékmennyiség június eleje óta a sokévi nyári átlagnak csupán az 54 százalékát teszi ki, és nagy változásra nemigen lehet számítani, mert az évszak több mint kétharmada már eltelt.

Az aszály azonban várhatóan nem okoz maradandó károkat, mert a víztartalék télen mindig felöltődik a talajban, és erre az idén is számítani lehet, az pedig nem törvényszerű, hogy jövőre ismét aszály lesz nyáron.

A mostani szárazság viszont komoly gazdasági következményekkel jár, nehezíti a vízi közlekedést és visszaveti a mezőgazdaságot. Például az Odera egy szakaszán már hetek óta áll a hajóközlekedés a folyó alacsony vízállása miatt. A német mezőgazdasági termelők szövetségének (DBV) legutóbbi becslése szerint pedig a gabonatermés 11 százalékkal elmarad a tavalyi rekordtól, a német gazdák így a 2014-ben elért 52 millió tonnás csúcs után idén csak 47,15 millió tonna gabonát takarítanak be.

A hőség a következő napokban is folytatódik Németország nagy részén, azért is, mert az aszály miatt nincs már talajvíz, amelynek párolgása valamelyest ellensúlyozhatná a hőmérséklet emelkedését. Újabb melegrekordra azonban már nem számítanak a szakértők, mert jóval rövidebbek a nappalok, mint július elején, amikor a bajorországi Kitzingennél mért 40,3 Celsius-fokkal megdőlt a 2003-ban Freiburgban és Karlsruhéban feljegyzett 40,2 fokos országos melegrekord.

MTI/para

Címkék: hőség, forróság, aszály