Rövidebb ideig lesznek nyitva a sürgősségi rendelők

2023. május 30. - 14:27 | Belföld

Ezentúl csak 20 óráig fognak működni a gyerekeket és felnőtteket ellátó sürgősségi rendelők. A gyermeksürgősségi osztályokat is átszervezik. A döntés az egészségügyi minisztérium javaslata alapján született, amit egyebek között azzal indokoltak, hogy kevés a gyermekorvos, és túlterheltek az egészségügyi dolgozók. Az intézkedésről kedden tájékoztatott Michal Palkovič egészségügyi miniszter.

Rövidebb ideig lesznek nyitva a sürgősségi rendelők
Fotó: Pixabay - illusztráció

„Javasoljuk a sürgősségi rendelők (APS) működési idejének lerövidítését, 22 óra helyett 20 óráig fogadnák a betegeket. Ez összhangban van a gyógyszertárak nyitvatartásával, és természetesen a Munkatörvénykönyvvel is, amely kimondja, hogy nemm lehet 15 órán keresztül, folyamatosan dolgozni" – mondta a miniszter, és hozzátette, szeptemberben vagy a jövő év elején léphet életbe a változás.

A tárca javasolja azt is, hogy három szakaszban csökkentsék a gyermekgyógyászati ambulanciák számát. „Néhány már idén nyáron megszűnik, a legtöbbre egy év múlva kerül sor" - magyarázta Palkovič. 54-ről 40-re csökkentenék ezek számát. „A végleges szám csak a jövő év második felében lesz ismert" - mondta a miniszter.

A változtatásokra a gyerekek egészségügyi alapellátásának megőrzése céljából van szükség - tájékoztatott Elena Prokopová, a minisztérium gyermekgyógyászati alapellátásért felelős vezető szakértője. Prokopová utalt a gyermekorvosok és a körzeti orvosok átlagéletkorára. „Mindkét szakterületen az orvosok közel fele nyugdíjas korú" - mutatott rá.

A szakember elmondta, a javaslat nem arra irányul, hogy a sürgősségi rendelőkből a kórházakba irányítsák a betegeket. „Teljesen más a helyzete annak a páciensnek, aki a sürgősségi járóbetegeket ellátó rendelőbe tartozik, és más azé, aki a sürősségi osztályra" - tette hozzá Prokopová. Palkovič jelezte, hogy erről a kérdésről egyeztetni fog a Szlovákiai Kórházak Szövetségének, az Orvosi Szakszervezetek Szövetségének és az Állami Kórházak Szövetségének képviselőivel is.

A módosítás szeptembertől vagy januártól lép érvénybe.

(TASR/DenníkN)