Rövidebbek lesznek a várólisták az egészségügyben, ezt ígéri a Demokrati

2023. augusztus 31. - 13:43 | Belföld

A Demokrati prioritásként kezeli az orvosi várólisták lerövidítését, a párt azt ígéri, 200 új rendelőintézetet építenek a régiókban, egészségügyi központokat hoznak létre, és hatékonyabb rezidensprogramot vezetnek be.

Rövidebbek lesznek a várólisták az egészségügyben, ezt ígéri a Demokrati
Fotó: TASR - archív

A párt emellett javítani szeretné a palliatív ellátást, és egyszerűbbé akarja tenni az orvosi segédeszközökhöz és a rehabilitációhoz való hozzáférést is - jelentette be a csütörtöki sajtótájékoztatón Andrea Letanovská, a párt választási listavezetője, és Jana Žitňanská, a párt képviselőjelöltje.

Letanovská szerint az egészségügynek jelenleg nincs jövőképe, hiányoznak a világos célok és a politikusok sem kezelik elég érzékenyen a kérdést. „Idejében fel kell ismerni a betegségeket, és ha a beteg megkapta a diagnózist, nagyon gyorsan kapjon időpontot a kezelésre" - hangsúlyozta Letanovská. Az időben elvégzett kezelés hatékonyabb, és kevésbé költséges - jegyezte meg.

A régiókban új rendelőintézeteket alakítanak ki, amitől szintén azt remélik, hogy jobb lesz az ellátás. A körzeti orvosok és a szakorvosok egy helyen rendelnek majd ezekben az egészségügyi központokban. A körzeti orvosokat arra szeretnék ösztönözni, hogy vegyék át a hosszú távú kezelést kapó daganatos betegek ellátását.

Žitňanská szerint lényeges, hogy az egészségbiztosítók térítsék meg a palliatív ellátás törvényben meghatározott költségeit. Jelezte továbbá egy új, az egészségügyi segédeszközök költségeinek megtérítésére vonatkozó törvénytervezet kidolgozását. „Ha egy orvosi segédeszköz ára emelkedik, automatikusan emelkednie kell a hozzájárulás összegének is - mondta. Támogatja továbbá a rehabilitáció és a terápiák költségtérítésének bevezetését is.


(TASR)