Rövidpályás gyorskorcsolya Eb: Két magyar arany és egy ezüst szombaton

A magyar válogatott két arany- és egy ezüstérmet szerzett a debreceni Főnix Csarnokban zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság második napján, szombaton.

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb: Két magyar arany és egy ezüst szombaton
A győztes magyar Liu Shaoang (k), a második helyezett holland Itzhak de Laat (b) és a harmadik helyezett izraeli Vladislav Bykanov - MTI

A három medálon - csakúgy, mint tavaly Dordrechtben - ezúttal is a Liu fivérek osztoztak: előbb az ezerötszázas döntőben Shaoang győzött, majd nem sokkal később bátyja mögött másodikként zárt a legrövidebb távon.

Az egy évvel ezelőtt három Eb-aranyat begyűjtő Liu Shaolin Sándor a sprinttávon nyert ugyan, de ennek ellenére sem volt maradéktalanul elégedett, ugyanis az 1500-as finálé utolsó körében elesett, így ott nem sikerült dobogós helyen zárnia. Mint azt elmondta, dühös is volt utána, de össze tudta szedni a gondolatait az ötszázig.

Az olimpiai bajnok férfiváltó esélyeshez méltó versenyzéssel, futamgyőztesként jutott döntőbe úgy, hogy Liu Shaolin ezúttal sem volt ott a csapatban.

A testvérpár az összetett pontverseny első és második helyéről várhatja a vasárnapi folytatást.

A nőknél a nap legjobb eredményét Lockett Deanna szállította egyéniben, aki 1500 méteren B döntőt futhatott és összesítésben a nyolcadik helyen végzett, csakúgy, mint ötszázon.

"Kicsit csalódott voltam, mert szerettem volna ezerötön A döntőt futni, de összességében úgy érzem jó napot zártam. Ötszázon nem voltak elvárásaim, mert nem vagyok sprinter, ott az volt a cél, hogy olyan messzire jussak, amennyire csak lehet" - értékelt az MTI-nek az ausztrál születésű versenyző. Hozzátette, mivel hatszor is jégre kellett lépnie, eléggé elfáradt a nap végére, de bízik abban, hogy jól szerepel majd vasárnap 1000 méteren is.

A férfiak után az előző kontinensviadalon bronzérmes női váltó is magabiztosan jutott döntőbe, a favorit hollandok mögött másodikként zárta az elődöntőjét.

A második versenynap legeredményesebb korcsolyázója a holland Suzanne Schulting volt, aki 500 és 1500 méteren is aranyérmet nyert.

mti/para