Rövidpályás úszó-vb - Hosszú Katinka negyedik 200 méter háton, elsőként döntős 100 méter vegyesen

Hosszú Katinka negyedik lett 200 méter háton, 100 méter vegyesen pedig magasan a legjobb idővel jutott döntőbe csütörtökön a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon.

A háromszoros olimpiai bajnok versenyző a délelőtti előfutamból a hetedik idővel jutott tovább - két századdal "úszta" meg a szétúszást -, így a szám címvédőjeként és világcsúcstartójaként az egyes pályán ugrott vízbe a 200 méter hát fináléjában. Hosszú az amerikai Kathleen Baker és az ausztrál Emily Seebohm mögött kissé leszakadva harmadikként fordult féltávnál, az utolsó 25 méterhez érve viszont visszacsúszott a negyedik helyre. Bár ezúttal is jól hajrázott, ezúttal nem fért fel a dobogóra, 2:01.99-cel negyedikként csapott a célba.

A számot az amerikai Lisa Bratton nyerte 2:00.71-gyel honfitársa, Baker (2:00.79) és Seebohm (2:01.37) előtt.

A 29 éves Hosszú félóra múlva újra a medencébe ugrott a 100 vegyes elődöntőjében, s azután, hogy délelőtt 58.05-ös eredménnyel utasította maga mögé a mezőnyt, tovább faragott ezen az időn és 57.69-es teljesítménnyel szerezte meg az első helyet. Egyedüliként úszott 58 másodpercen belül.

A magyar úszó a 200 méter hát döntőjéről elmondta: nagyon szeretett volna érmet szerezni ebben a számban is, de amióta a vegyes mellett alapvetően inkább a pillangóra koncentrál, háton a fordulói és a kidelfinezése nem az igazi. A vegyes elődöntőjéről szólva hangsúlyozta: kellemes úszás volt, s minden bizonnyal visszalép a pénteki 50 méter hát küzdelmeitől annak érdekében, hogy minél pihentebben ugorjon vízbe az esti fináléban, amelyet magyar idő szerint 12.20 órakor rendeznek.

A délelőtti előfutamokat Hosszún kívül magyar részről csak Lobanovszkij Maxim "élte túl", ő 50 méter gyorson duplázott, ugyanis először holtversenyben a 16. időt érte el Krisztian Kolomejevvel, majd a szétúszásban három századdal legyőzte görög riválisát. A 22 éves versenyző az esti elődöntőben két századra megközelítette saját országos csúcsát, s 21.20 másodperces idővel a 11. helyen zárt. A verseny után azt mondta, a fordulókat követően a víz alatti munkája még nem az igazi, egyelőre még nem áll készen arra, hogy a legjobbakkal felvegye a versenyt.

A többi magyar az előfutamok után búcsúzott csütörtökön: Földházi Dávid 100 méter vegyesen 53.67 másodperces idejével mindössze három századdal maradt le az elődöntőről, s így 17. lett. Telegdy Ádámnak egyfajta bemelegítés volt az 50 méter hát fő száma, a 200 előtt, s 25.03 másodperccel a 32. lett. Horváth Dávid 200 méter mellen 2:07.49-es eredménnyel a 20. helyen fejezte be szereplését. 

Pénteken várhatóan egyetlen magyar lesz érdekelt az előfutamok során, ugyanis Hosszú mellett a betegséggel küszködő Kapás Boglárka is visszalépett 400 méter gyorson, azaz csak 100 méter mellen Sztankovics Anna ugrik medencébe.

(MTI)