Rózsaszín jogosítványa van? Hamarosan eljön a csere ideje

2022. június 26. - 12:41 | Belföld

Korábban korlátlan időtartamú iratként emlegették a rózsaszín típusú jogosítványokat, hamarosan viszont mégis mindenkinek le kell majd cserélnie – számolt be róla a TV Markíza.

Rózsaszín jogosítványa van? Hamarosan eljön a csere ideje
Illusztráció (Fotó: TASR)

A laminált fóliával védett rózsaszín jogosítványokon csupán a kiadás időpontja van feltüntetve, hogy az irat meddig érvényes, az már nem. Ebből kifolyólag is hihették azt az emberek, hogy az irat korlátlan ideig érvényes, de ez nem így van.

Ugyanis 2023. december 31-ig érvényesek azok a jogosítványok, amelyeket 1993. január 1. és 2004. április 30. között adtak ki.

Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője szerint a cserére az Európai Unió keretén belül történő szabályok egységesítése céljából van szükség. Szlovákiában jelenleg hat típusú jogosítvány van érvényben, és Eliášová szerint ugyan némelyik nem tartalmazza az érvényességi időt, de nem árt tisztában lenni vele, hogy ezek sem érvényesek korlátlan ideig. Például 2032. december 31-én azoknak a jogosítványoknak az érvényessége telik le, amelyeket 2004. május 1. és 2013. január 18. között adtak ki. A 2013. január 19. után kiadott jogosítványokon már fel van tüntetve az érvényesség ideje, ami 15 év.


(tvnoviny.sk)