RTVS-igazgatóválasztás: Ľuboš Machaj nyerte az első fordulót, de lesz második is

2022. június 29. - 13:09 | Belföld

Hét jelölt közül választhattak igazgatót a képviselők a Szlovák Rádió és Televízió élére, az első fordulóban azonban az egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget. A második fordulóba Ľuboš Machaj és Jaroslav Rezník jelenlegi igazgató jutott, a legtöbb voksot Machaj kapta.

RTVS-igazgatóválasztás: Ľuboš Machaj nyerte az első fordulót, de lesz második is

Ľuboš Machaj kapta a legtöbb voksot - 67-et - a szlovák közmédia, a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) vezérigazgatójának megválasztásának első fordulójában. A második helyen Jaroslav Rezník végzett 41 vokssal, így ők ketten jutottak be a második fordulóba a 7 jelölt közül.

Machajnak elég lett volna még plusz két szavazat a győzelemhez, mert a szavazáson 137 képviselő vett részt.

A második fordulóra csütörtökön kerül sor. A posztra összesen kilencen jelentkeztek, egyet a parlament médiabizottsága zárt ki, mert nem teljesítette a minimális feltételeket, egy jelölt pedig a választás előtt visszalépett.

Machaj megkapta az OĽaNO támogatását

Az eredmény nem annyira meglepő, mert az OĽaNO már korábban bejelentette, hogy Ľuboš Machajt támogatja, ő elfogadható volt a Za ľudínak és az SaS-nek is. Az SaS az első fordulóban Tibor Búzát preferálta, nekik köszönhető a 22 voks többsége. Az OĽaNO-s képviselők közül azonban Gyimesi György Jaroslav Rezníkre szavazott.

Machaj és Búza is évtizedek óta a médiában dolgozik, Machaj a Szlovák Rádió programigazgatója volt évekig, jelenleg is külsős szerződéssel dolgozik az RTVS-nek. Búza is sok szállal kötődik az RTVS-hez, 2018-ig programigazgatóként dolgozott a közszolgálati médiában.

Ha az SaS hajlandó csütörtökön Machajt támogatni, és ő megtartja a jelenlegi szavazóit is, akkor sima eredményre számíthatunk csütörtökön.

A párt képviselői már jelezték, hogy a második forduló során Machajra adják szavazatukat. Az első fordulóban a Sme rodina Machajt támogatta, a kijelentéseik alapján várható, hogy a második fordulóban is rá fognak szavazni.

Machaj és Búza kapott zöldet

A legjobb értékelést Machaj és Búza kapta a parlament médiabizottsága által összeállított szakmai értékelő testülettől. Ők ketten kaptak „zöldet” a testülettől, vagyis a legjobb értékelést.

A kisebbségi adások területén Machaj a műsorterjesztés javítását szeretné elérni, emellett a fejlesztési projektje tartalmazza a 24 órás tévés hírműsort részben magyar nyelven sugározzák.

Rezník az ellenzék jelöltje volt

Nem nagy meglepetés Jaroslav Rezník eredménye sem, sokan tartottak attól, hogy újabb 5 évre ő kapja meg az RTVS vetzérigazgatói posztját,

Rezník ugyanis az RTVS jelenlegi vezérigazgatója, ő elsősorban a a Smer, a Hlas és néhány korábbi ĽSNS-képviselő szavazatára számíthatott.

Rezníket az elmúlt öt évben több bírálat is érte, a televíziót több újságíró is elhagyta a vezetés részéről érzett politikai nyomás miatt. A legnagyobb hibát az orosz-ukrán háború kitörésekor követte el a televízió, amely „nem vette észre” a háború kitörését, február 24-én alig említette meg ezt a legfontosabb napi témát. Rezník ekkor váltotta le korábban is sokat bírált emberét, Vahram Chuguryant a hírszolgáltatási és publicisztikai osztályának éléről. Rezník magát konzervatív nemzeti beállítottságúnak nevezte. Ő a nagy túlélő, volt már a Szlovák Rádió igazgatója - kinevezését még Vladimír Mečiar kormánya idején, 1997-ben nyerte el -, az RTVS előtt pedig az állami hírügynökséget, a TASR-t irányította.

Jaroslav Rezník (Fotó: TASR)

Az RTVS igazgatójának a megválasztáshoz a jelenlévő képviselők szavazatának többségére lett volna szükség az első választási fordulóban, de ezt az egyik jelölt sem hozta. A második fordulóba az első fordulóban a legtöbb szavazatot szerzett két jelölt indulhat. A második forduló csütörtökön lesz.

A választás első fordulójának eredményei:

Jelölt

Igen

Nem

Tartózkodott

Érvénytelen voks

BADAČ, Peter

0

32

105

0

BÚZA, Tibor

22

25

90

0

GOLIAN, Ivan

0

25

112

0

JANKŮ, Peter

1

31

105

0

MACHAJ, Ľuboš

67

20

50

0

REZNÍK, Jaroslav

41

34

62

0

SEMAN, Vladimír

1

36

100

0

- lpj -