Rühellik a hongkongiak a komcsi Pekinget, a világ egyik legnagyobb repterét is megbénítják

2019. augusztus 13. - 19:11 | Külföld

Rohamrendőrök hatoltak be helyi idő szerint kedd este a hongkongi nemzetközi repülőtérre, és összecsaptak az ott ülősztrájkot folytató tüntetőkkel. A tiltakozók számos rendőrségi jármű útját elzárták, mire a rohamrendőrök behatoltak a repülőtér területére, ahol paprikaspray-t is bevetettek.

Rühellik a hongkongiak a komcsi Pekinget, a világ egyik legnagyobb repterét is megbénítják
Fotó: TASR/AP

A rohamrendőrök helyi idő szerint nem sokkal este 11 óra után hatoltak be a repülőtér területére. A dpa német hírügynökség szerint a tüntetők visszaszorították a rendőröket, és elkezdtek barikádokat emelni az egyik bejáratnál, amelyen keresztül fegyveres rendőrök tucatjai próbáltak meg behatolni. Ez utóbbiak végül mintegy 15 perc után visszavonultak.

A rendőrség több embert egy, a repülőtér érkezési csarnokának bejáratánál várakozó furgonba terelt. A rendőrség állítása szerint megpróbált segíteni mentősöknek hozzáférni egy sérült férfihoz, akit a tiltakozók korábban elfogtak annak gyanújával, hogy az illető egy beépített ügynök.

A tüntetők egy második embert is elfogtak annak gyanújával, hogy beépített ügynök. Miután kiürítették a holmijait, találtak nála egy, a Peking-párti tiltakozók által viselni szokott kék pólót, amely szerintük bizonyítja, hogy az illető egy kém.

A hongkongi repülőtéri hatóságok szerint a repülőtér működésében "komoly fennakadások" keletkeztek. A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalának korábbi beszámolója szerint a nemzetközi repülőtér vezetése kedden több mint 300 járatot törölt a légikikötőben ötödik napja zajló ülősztrájk miatt.

A Hongkongban hónapok óta tartó tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már egyebek között Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.

A 7 millió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező város 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszatért Kínához, és az "egy ország, két rendszer" elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. A tiltakozók azonban úgy látják, Peking egyre növeli a befolyását, és ezzel egy időben korlátozza a hongkongi demokratikus jogokat.

Közben Kína kedden visszautasította Michelle Bacheletnek, az ENSZ emberi jogi főbiztosának Hongkonggal kapcsolatban kiadott közleményét, amely szerinte a "belügyeibe való beavatkozással ér fel", és "rossz jelzést küld az erőszakos törvénysértőknek".

Bachelet nyilatkozatában önmérsékletre szólította fel a hongkongi hatóságokat, és független vizsgálatot sürgetett a hongkongi tiltakozásokon tanúsított fellépésükkel kapcsolatban.

Kína genfi ENSZ-missziója közleményében azt állította, hogy a hongkongi tüntetők közintézményeket vertek szét, megbénították a repülőtér működését, akadályozták a tömegközlekedést, és "halálos fegyvereket vetettek be, annak tendenciáját mutatva, hogy terrorizmushoz folyamodnak".

MTI