Rusko feljelentést tett, mert meggyőződése, hogy csak le akarják járatni

2019. január 14. - 14:38 | Belföld

Pavol Rusko, a Markíza TV volt igazgatója és volt gazdasági miniszter, aki ellen volt üzlettársa, Silvia Volzová meggyilkolásának előkészítése ügyében folyik eljárás, hétfőn feljelentést tett a Főügyészségen ismeretlen elkövetők ellen személyének szándékos lejáratása miatt. Azt, hogy erre készül, már december második felében bejelentette.

Rusko feljelentést tett, mert meggyőződése, hogy csak le akarják járatni
Pavol Rusko (Fotó: TASR)

„A feljelentésben az ellen emelek panaszt, amit már a sajtótájékoztatómon is elmondtam. Mindazok ellen a képtelenségek, ellentmondások és hazugságok ellen, melyek egy hússzoros gyilkos vallomásaiban szerepelnek.

Egyben felhívtam a figyelmet egy kulcsfontosságú bizonyítékra is, amely egyértelműen az ártatlanságom mellett szól. Amellett, hogy azt, amivel vádolnak, egyszerűen nem követhettem el. Ehhez képest ez a kulcsfontosságú bizonyíték nem szerepel az ügyiratban, és ezzel összefüggésben nem hallgattak ki egyetlen személyt sem. A műsorszolgáltatási törvényről van szó” – jelentette ki hétfőn újságírók előtt Rusko.

Hozzátette: ártatlan ember ellen emeltek vádat, ami szerinte kellően indokolja, hogy az üggyel a Főügyészségnek is foglalkoznia kell. Egyben bírálta a nyomozó és az ügyész eljárását. Rusko bevallása szerint többek között azért tett büntetőfeljelentést, hogy felelősségre vonják azokat, akik kitalálták ezt az egész ügyet.

A volt miniszter szerint meg kell vizsgálni, hogy nem létezik-e olyan csoport, amely „megvásárolta” az ellene tett büntetőfeljelentést, és az ellene emelt vádat. Úgy véli, a bűnüldöző szervek, így az ügyész és a nyomozó is, eljárásukkal ehhez a csoporthoz csatlakoztak. „A Pavol R. által hétfőn, január 14-én személyesen leadott beadványt a törvénynek megfelelően fogjuk kezelni” – közölte hétfőn a TASR hírügynökséggel Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője.

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség felügyelő ügyésze korábban vádat emelt Pavol Rusko ellen Silvia Volzová meggyilkolásának előkészítése ügyében. A vádiratot az ügyész a Pozsony II Járásbíróságnak nyújtotta be, amelynek azt január 2-án kézbesítették. Erről január 4-én tájékoztatott Pavol Adamčiak bírósági szóvivő. A megbízott nyomozó december elején indítványozta a vádemelést Rusko és három másik személy ellen. Előbbi ellen eljárás folyik a Markízával kapcsolatos váltóhamisítási ügyben is.

A gyilkosság előkészítésében a gyanú szerint részt vettek a szlovák alvilág olyan hírhedt alakjai is, mint Róbert 'Kýbel' Lališ, a Sýkora-klán vezére, Mikuláš Černák, a besztercebányai alvilág többszörös gyilkosságért jogerősen elítélt főnöke, illetve az utóbbi bűntársa, Miloš Kaštan. Rusko ellen vallott mások mellett Černák is. A Pozsonyi Kerületi Bíróság tavaly májusban elrendelte Rusko pártfogói felügyeletét, ezen kívül elektromos karperecet kell hordania és tilos külföldre utaznia. A TASR információi szerint Pavol Rusko rendszeresen felkeresi a pártfogó felügyelőt a Pozsonyi Kerületi Ügyészségen.

Pavol Rusko december 17-i sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy feljelentést tesz a Főügyészségen ismeretlen elkövetők csoportja ellen szándékos lejáratás miatt. A Markíza volt igazgatóját azzal gyanúsítják, hogy megrendelte a volt üzlettársa, Volzová meggyilkolását. Szerinte azonban a személye ellen irányuló, szervezett lejáratásról van szó, amely egy többszörösen elítélt gyilkos és a maffia egy elítélt tagjának hamis tanúvallomásaira épül. Rusko szerint az őt lejáratni igyekvő csoport úgy befolyásolta a nyomozást, hogy büntetőeljárás induljon ellene és sérüljön a jó hírneve.

(TASR)