Ruskót és a többi vádlottat is felmentették Klaus-Volzová tervezett meggyilkolásának ügyében!

2023. szeptember 14. - 13:32 | Belföld

A Pozsony I. Városi Bíróság csütörtökön felmentette a Markíza TV volt igazgatóját, Pavol Rusko korábbi gazdaságügyi minisztert egykori társtulajdonosa, Sylvia Klaus-Volzová tervezett meggyilkolásának ügyében.

Ruskót és a többi vádlottat is felmentették Klaus-Volzová tervezett meggyilkolásának ügyében!
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

A bíróság Ruskón kívül a másik három vádlottat, a Sýkora-klán főnökét, Róbert Lališ alias Kýbelt, Mikuláš Černákot, a besztercebányai bűnbanda életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt főnökét, valamint bűntársát, Miloš Kaštant is felmentette.

A csütörtöki elsőfokú ítélettel szemben a peres felek fellebbezhetnek.

„Nem volt bizonyítva, hogy a cselekmény, amely miatt a vádlottak ellen eljárás indult, megtörtént”

– indokolta az ítéletet Pavol Juhás, a szenátus elnöke.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze, Michal Šúrek legalább 21 év összevont börtönbüntetés kiszabását javasolta a Markíza volt igazgatójára a záróbeszédében.

Rusko a csütörtöki tárgyaláson is kitartott amellett, hogy ártatlan.

"Olyan dologgal gyanúsítottak meg, amit soha nem követtem el” – jelentette ki.

A vádirat szerint Rusko indítéka a gyilkosság megrendelésére vagyoni előny szerzése volt, illetve hogy a tévécsatornát saját hatalmába kerítse, ezért 1997 őszén megrendelte Klaus-Volzová meggyilkolását Černáknál, aki bevonta a Sýkora-bandát.

„Az üzletrészt nem szerezhettem volna meg az üzlettárs likvidálásával, aki korábban átruházta volna rám” – emelte ki a vádlott, hozzátéve, a sértett semmilyen módon nem fenyegette az ő pozícióját.

A tárgyalás 2019 májusában kezdődött szigorú biztonsági intézkedések mellett. Černák és Kaštan az első tárgyaláson beismerte a bűncselekményt, míg Kýbel és Rusko tagadta bűnösségét.

A felmentés ellenére azonban Rusko továbbra is rács mögött marad, ugyanis 19 éves börtönbüntetését tölti, amit váltóhamisítás miatt szabtak ki rá. Marian Kočnert ugyanebben az ügyben szintén 19 évre ítélték.


(TASR/para)