Ruszki virtus: területet raboltak, most meg hoznak egy törvényt arról, hogy aki pampog, az megbánhatja

2020. július 14. - 19:08 | Külföld

Megszavazta első olvasatban az orosz parlament alsóháza kedden azt a törvénymódosítás-tervezetet, amely szélsőséges cselekedetté minősíti az ország területi épségének megbontása melletti állásfoglalást és a terület egy részének elidegenítését.

Ruszki virtus: területet raboltak, most meg hoznak egy törvényt arról, hogy aki pampog, az megbánhatja
Illusztráció (tasr/AP)

A változtatás alapja az a frissen elfogadott alkotmánymódosítás, amely megtiltja az orosz területek elidegenítése érdekében tett felszólításokat és elkövetett cselekedeteket. A tervezet nem terjed ki a szomszédos államokkal közös határ delimitációjára (kiigazítására), demarkációjára (kijelölésére), redemarkációjára (átjelölésére).

Az alkotmánymódosítás alapján módosítani fogják a közigazgatási és a büntető törvénykönyvet is. Az utóbbi értelmében a tervek szerint a területi épség megsértése 6-tól 10 évig terjedő szabadságvesztéssel lesz sújtható.

Vjacseszlav Vologyin házelnök közölte, hogy a módosítás elfogadása után Oroszországnak módjában lesz követelni azoknak a külföldi állampolgároknak a kiadatását, akik a területi épségének megbontására szólítanak fel, legyenek akár ukránok, baltiak vagy amerikaiak . "Sok forró fej talán lehűl majd, ha elfogadjuk ennek a törvénynek a normatíváit, és megértik, hogy szigorú a büntetés. Ez különösen ukrán kollégáinkra vonatkozik" - mondta. "A Krímre vonatkozó kijelentéseik szigorú büntetést vonnak maguk után az Oroszországi Föderáció törvényei szerint. Követelni tudjuk a kiadatásukat az országunkba" - tette hozzá.

Vologyin szerint a módosítást még a törvényhozás jelenlegi ülésszakában meg fogják szavazni mindhárom olvasatában.

MTI