A Ryugu aszteroidáról származó minták szerint a földi élet kialakulásához a világűrből érkezett meteoritok járulhattak hozzá

2023. március 21. - 20:53 | Tech

A Földtől mintegy 300 millió kilométerre lévő Ryugu aszteroidáról származó minták elemzése arra utal, hogy a földi élet kialakulásához a világűrből érkező meteoritok járulhattak hozzá - közölték a kutatásban részt vevő tudósok kedden.

A Ryugu aszteroidáról származó minták szerint a földi élet kialakulásához a világűrből érkezett meteoritok járulhattak hozzá
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A Ryugu aszteroidáról származó mintában két, az élő szervezetek számára nélkülözhetetlen szerves vegyületet találtak, ami megerősíti azt a teóriát, hogy az élet kialakulásához fontos összetevők több milliárd évvel ezelőtt érkeztek a Földre az űrből származó meteoritokkal.

A tudósok uracilt és niacint mutattak ki a Japán Űrügynökség Hajabusza-2 űrszondája által gyűjtött mintákban. Az uracil az RNS egyik kémiai építőköve, a niacin, más néven B3-vitamin vagy nikotinsav pedig létfontosságú az anyagcsere folyamatában.

A tudósok régóta kutatják, hogy milyen körülmények között alakulhatott ki az élet a 4,5 milliárd évvel ezelőtt született Földön. Az új eredmények azt a hipotézist támasztják alá, hogy a korai Földet bombázó üstökösök és meteoritok szállították az élet kialakulásához szükséges anyagokat.

Korábban is találtak már kulcsfontosságú szerves molekulákat a Földön felfedezett, szénben gazdag meteoritokban. De felmerült, hogy ezek esetleg a földi környezetben "szennyeződhettek".

"A legfontosabb eredményünk az, hogy a biológiailag jelentős uracil és a niacin valóban jelen van a földönkívüli környezetben, aszteroidák és meteoritok darabjaival kerülhettek a korai Földre. Gyanítjuk, hogy szerepük volt a prebiotikus evolúcióban és valószínűleg a földi élet kialakulásában"

- mondta el Oba Jaszuhiro asztrokémikus, a japán Hokkaidói Egyetem tudósa, a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Oba hangsúlyozta, hogy a molekulákat "a Ryugun egy érintetlen földönkívüli környezetben" találták meg, és a minták nem szennyeződhettek a földi környezettel.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre:
Címkék: Ryugu, aszteroida