Saját feletteseiket jelentették fel a rendőrök, kényszerítették őket, hogy egyfolytában bírságoljanak

2022. augusztus 24. - 13:59 | Régió

Elfogyott a rendőrök türelme a Dolný Kubín-i járási igazgatóságon, amiért feletteseik nap mint nap egzecírozzák őket a munkahelyükön – írja az Aktuality.

Saját feletteseiket jelentették fel a rendőrök, kényszerítették őket, hogy egyfolytában bírságoljanak
Illusztráció (Fotó: TASR)

A rendőrök összefogva hatalommal való visszaélés, valamint ebben való bűnrészesség bűncselekményének elkövetése miatt tettek feljelentést a járási igazgatóság igazgatója, igazgatóhelyettese, valamint a rendészeti osztály vezetője ellen.

A dokumentum szerint a három tisztviselő a dolný kubín-i, a námestovói, a zákamennéi, a tvrdošíni és a trstenái kirendeltségen éltek vissza hatalmukkal. Állítólag arra kényszerítették a rendőröket, hogy kifejezetten a bírságolásra összpontosítsanak, kapjanak el minél több ittas vagy tudatmódosító szer hatása alatt álló sofőrt, akár törvénytelen módon, vagy ha arra nincs semmilyen törvényes indok. Ellenkező esetben megfenyegették őket, hogy fegyelmi eljárást indítanak ellenük, gyakori ellenőrzést küldenek rájuk, megvonják a járulékos fizetésüket, vagy lefokozzák őket.

A belügyminisztérium felügyelősége már vizsgálja az esetet, a Zsolna megyei rendőrség viszont állítólag nem rendelkezik ilyen információkkal.

A jelenlegi és egykori rendőrök is bizonyítékkal rendelkeznek feletteseik praktikáiról, ilyenek például a közös tanácskozásokon készült felvételek is. A három tisztviselő állítólag az alapján értékelte a rendőröket, hogy ki mennyi bírságot szedett be. A dokumentum szerint a szolgálat alatt egy közrendőrnek kettő, egy közlekedési rendőrnek pedig öt bírságot kellett kiállítania. Amennyiben ezt nem teljesítették, a felettesek az említett módon megfenyegették őket.

A rendőröknek így nem maradt idejük további kötelezettségeiket elvégezni. A zaklatások miatt több tucat, többéves tapasztalattal rendelkező rendőr is kénytelen volt felhagyni hivatásával.


(Aktuality.sk)