Saját jelöltet indít az elnökválasztáson a parlamenten kívüli párt, Sulíkék elárulták, kit támogatnának

2023. április 2. - 12:37 | Belföld

A parlamenten kívüli KDH azt tervezi, hogy saját jelöltet indít a jövő évi államfőválasztáson. Az ellenzéki SaS vélhetően Zuzana Čaputovát támogatná, ha úgy dönt, hogy újfent jelölteti magát. Milan Majerský (KDH) és Richard Sulík (SaS) vasárnap a TA3 V Politike című műsorának volt a vendége.

Saját jelöltet indít az elnökválasztáson a parlamenten kívüli párt, Sulíkék elárulták, kit támogatnának
Richard Sulík (Fotó: TASR)

Sulík jelezte, hogy a KDH elfogadható partner lenne az SaS számára, el tudja vele képzelni a választások utáni együttműködést. Megerősítette, hogy Ivan Korčok volt külügyminiszter ajánlatot kapott az SaS elnöki jelöltségére.

Majerský elmondta, hogy a KDH tárgyalt a Keresztény Unióval is a lehetséges együttműködésről. Végül abban állapodtak meg, hogy mindenki a saját útját folytatja. Hozzátette: a KDH a választási programról akart tárgyalni a Keresztény Unióval, ehelyett inkább a jelöltlistán betöltött pozíciókkal foglalkoztak.

Ami a hivatalnokkormányt illeti, az SaS támogatná a köztársasági elnök döntését, Majerský szerint pedig már a kormánybukás után ki kellett volna nevezni. „Szorgalmaznia kellett volna, hogy a lehető legrövidebb időn belül sor kerüljön az előrehozott választásokra” – jegyezte meg. Mindkét pártvezető egyetért abban, hogy egy korábbi időpont lenne megfelelő a választásokra.

Ugyancsak egyikük sem ért egyet azzal, hogy jutalmat adjanak azoknak, akik részt vesznek a választásokon – ahogy azt Igor Matovič (OĽaNO) szerette volna. Sulík ezt továbbra is hülyeségnek tartja, az SaS nem támogatja az ötletet. Majerský rámutatott, hogy Szlovákiának más területeken van szüksége a pénzre.


TASR/para