Saját jelöltet indít a Szövetség Iván Lajossal szemben Egyházgellén

2022. október 16. - 12:05 | Régió

Iván Lajos négy éve vezeti a csallóközi községet, akkor az MKP-s Vajas Imrét győzte le. Most ismét függetlenként indul, a Szövetség pedig olyasvalakit indít vele szemben, aki négy éve MKP-s képviselő-jelöltként sem jutott be a testületbe.

Saját jelöltet indít a Szövetség Iván Lajossal szemben Egyházgellén
Iván Lajos (archív felvétel)

Vajas Imre korábban kétszer is legyőzte a falu őt megelőző polgármesterét, Ravasz Bélát. 2010-ben kihívóként, fölényesen (609/352), 2014-ben pedig már polgármesterként, amikor szorosabb eredmény született - sokan Ravasz Bélát "kívánták vissza" (507/425). Mindkét esetben volt további jelölt is, Menyhárt Blanka a maga 110-150 voksával nem tudott a polgármesteri cím közelébe férkőzni.

Ravasz Béla 2018-ban már nem indult, csak képviselőként (be is jutott másodszor is), Iván Lajos pedig vastagon felülmúlta Vajas Imrét. Több szavazatot szerzett (666), mint Vajas Imre 2010-ben, utóbbi népszerűsége pedig tovább apadt, négy éve már "csak" 415 polgár bizalmát nyerte el. A harmadik jelölt, Cséfalvay János 2018-ban mindössze 88 voksot szerzett.

Iván Lajosnak idén kell először polgármesterként megmérettetnie magát, és egyetlen kihívója akadt: Zirig Zoltán. Az 56 éves vállalkozó négy évvel ezelőtt képviselőként indult az MKP listáján, de nem sikerült bekerülnie a testületbe.

A polgármester-jelöltek:

Iván Lajos (56) - polgármester, független
Zirig Zoltán (56) - vállalkozó, Szövetség

A négy évvel ezelőtti képviselő-testület tagjainak többsége (5) független volt, kisebbségben maradtak az MKP-sok, idén viszont már a Szövetség zászlaja alatt megkísérlik a visszatérést a falu élére. A párt teljes listát indít, melyen szerepel a párt jelenlegi három képviselője közül kettő (Gencs Kinga és Láng László), míg Bohony Irén idén már nem indul. Zirigen kívül ismét megkísérli a bejutást ezen a listán Zöld László, Marczell Dénes és Jákli Olivér, rajtuk kívül hárman újoncként mérettetik meg magukat.

A függetlenek közül Farkas László, Menyhart Blanka, Špaček György, Usačov Péter és Viola József ugyancsak elindul, összességében pedig kétszeres a túljelentkezés a testületi posztokért.

A képviselő-jelöltek (9-en kerülhetnek be a testületbe):

Czére Kristína, Ing. (35) – projektáns, független
Farkas László (52) – sofőr, független
Gencs Gergely, Ing. (34) – építészmérnök, Szövetség
Gencs Kinga, PaedDr. (32) – adminisztratív dolgozó, Szövetség
Godány Ferenc (27) – vállalkozó, független
Hamar Lajos (43) – vállalkozó, Szövetség
Jákli Olivér (39) – vállalkozó, Szövetség
Kovács Tamás (28) – munkás, Szövetség
Láng László MVDr. (72) – állatorvos, Szövetség
Marczell Dénes (38) – kereskedelmni asszisztens, Szövetség
Menyhart Blanka Bc., (57) – egészségügyi biztosító igazgatója, független
Soóky Gergely Ing., (28) – minőségellenőr-mérnök, független
Špaček György (54) – autószerelő, független
Usačov Péter (39) – menedzser, független
Varga Balázs Mgr., (34) – projektmenedzser, független
Viola József (59) – postai kézbesítő, független
Zirig Zoltán, Ing. (56) – vállalkozó, Szövetség
Zöld László (53) – vállalkozó, Szovetség

(SzT)