Saját jelzést kapnak az ársapkás termékek - ezt a logót keressék az üzletek polcain!

2023. március 17. - 15:40 | Belföld

Nemrég írtunk róla, hogy a nyolc legnagyobb hazai kereskedelmi lánc 400 féle élelmiszer árát önként korlátozza három hónapra. Ez elsősorban az alapvető élelmiszerekre vonatkozna. Az ársapkás termékeket egy megkülönböztető jelzéssel látják el.

Saját jelzést kapnak az ársapkás termékek - ezt a logót keressék az üzletek polcain!

Az ársapkás megállapodásról Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetség (SAMO) és a Zväz obchodu elnevezésű kereskedelmi társulás képviselői tájékoztattak.

A ársapkát olyan üzletláncok vezetik be, mint a Lidl, Tesco, Kaufland, Billa, Coop Jednota, CBA, Terno vagy a Fresh.

Vlčan szerint az árplafonnak jövő hétfőtől kellene érvénybe lépnie. A Földművelésügyi Minisztérium az interneten teszi közzé azon élelmiszerek listáját, amelyeknek az árát korlátozni fogják. Minden lánc önállóan határozza meg, hogy mely tételek díjszabására vállal garanciát.

Ami viszont közös lesz, az az, hogy minden egyes ársapkás terméket egy egyedi jelzéssel látnak el:

Protiinflačná garancia.

Fotó: Markíza

A Denník E szerint a szimbólum először csak az üzletláncokra kerül ki, később minden egyes ársapkás terméket ellátnak majd a jelzéssel.

A földművelésügyi miniszter szerint főleg a hazai termékekre fog vonatkozni az ársapka. A politikus szerint ez azért jó irány, mert ezzel fellendíthetik a szlovákiai áruk iránti keresletet.

A hír azért jelenthet némi örömöt, mert az élelmiszerárak emelkedése volt a legnagyobb hatással az éves és a havi inflációra egyaránt, tavaly februárhoz képest 28,6, idén januárhoz viszonyítva pedig 1,7 százalékkal drágult az élelmiszer. (Erről IDE kattintva írtunk részletesebben).

(E, parameter)