Saját nulla eurós bankjegyet bocsát ki a losonci városháza

2019. augusztus 13. - 07:41 | Régió

A losonci önkormányzat rövidesen egy saját bankjegyet kezd árusítani szuvenírként, amelyen a helyi zsinagóga lesz látható.

Erről a város a Facebookon tájékoztatott. A bankjegy névértéke nulla euró lesz, de kibocsátói azt remélik, hogy a gyűjtők számára különleges értéket fog képviselni.

„A bankjegyen Losonc egyik domináns építménye és éke, a neológ zsinagóga lesz látható. A szlovákiai és csehországi zsinagógák közül ez lesz az első, amely nulla euró értékű bankjegyen fog szerepelni” – tájékoztatott a városháza.

A bankjegyből 10 000 darabot fognak kibocsátani, háromezret azonban az önkormányzat meghagy reprezentációs és egyéb célokra, illetve archiválás végett. A különleges bankjegyet kizárólag a városháza Dr. Herz utcai történelmi épületében található városi információs központban lehet majd megvásárolni.

A losonci neológ zsinagógát 1924 és 1925 között építették a régi, lebontott zsinagóga helyén. Az épület terveit Baumhorn Lipót budapesti építész dolgozta ki. A zsinagógát 1944-ig használta a zsidó hitközség. Utóbbi 1948-ban eladta a városnak. 1948 és 1980 között az épületet raktárként használták, majd üresen állt és egyre rosszabb állapotba került. Felújítása 2015-ben kezdődött meg.


(TASR)

Címkék: Losonc, nulla eurós