Saját sorai közt is tisztogat a belügyminisztérium, évente több mint száz rendőr ellen indul eljárás

„Ha egy rendőr visszaél joghatalmával, meg kell érte büntetni“ – jelentette ki Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitány, aki szerint a belügyminisztérium felügyelősége évente több mint száz rendőrt ügyét vizsgálja ki.

Az országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatókon gyakran elmondja, hogy ha a beosztottjai valamilyen bűncselekményt követnek el, akkor elvárja az ügy alapos kivizsgálását és az érintett megbüntetését. Gašpar nem tűri a rendőri erőszakot és brutalitást, mindenkitől példás magatartást követel.

Múlt héten került napvilágra egy botrányos ügy, amely szerint a nagyszombati kerületi rendőrkapitányság igazgatóhelyettese bántalmazással kényszerített a vallomás megváltoztatására egy férfit, aki autólopást akart bejelenteni. Gašpar ez ügyben is objektív kivizsgálást vár el.

A rendőrfőkapitány szerint a belügyminisztérium felügyelősége állandó vizsgálatot folytat a bűncselekmény elkövetésével vádolt rendőrök ellen. Amennyiben súlyosabb bűncselekményről van szó, őt is értesítik róla, mivel ilyen esetekben alá kell írnia a rendőr menesztésére tett javaslatot.

A felügyelőség jelentése szerint 2016-ban 109 rendőrt összesen 120 bűncselekmény elkövetésével vádoltak meg. Leggyakrabban a Kassai és a Pozsonyi kerületben indítottak eljárást rendőr ellen. A 2017-es évre szóló statisztika egyelőre nem készült el.

noviny.sk/para