Sajnáltatta magát a maffiózó, a bíróság három évvel enyhítette büntetését

2015. szeptember 29. - 12:54 | Belföld

"Olyan emberekkel ülök bent, akiket bár bérgyilkosságok miatt ítéltek el, de rövidebb büntetést kaptak, mint én" - panaszkodott a bűnszövetkezetben elkövetett zsarolás miatt 24 évre ítélt Miroslav Štvrtecký a Specializált Büntetőbíróságon.

Sajnáltatta magát a maffiózó, a bíróság három évvel enyhítette büntetését
Miroslav Štvrtecký (Fotó: TASR)

"Fizetem a tartásdíjat, nem bújok ki semmi alól, nem tervezek szökést" - folytatta mondandóját büntetése enyhítését követelve.

Štvrtecký egyébként régebben kommandós volt, 2002-ben hagyta ott a rendőrséget és állt át a másik oldalra. 2001-től működtette az alvilági bandáját Senicán, majd a Pozsonyi és Nagyszombati kerület bizonyos részein egészen 2007 szeptemberéig. Főként védelmi pénzt szedtek, és eladósodott vállalkozók tartozásainak behajtásával is foglalkoztak.

"Zsarolás miatt kaptam olyan büntetést, mintha bérgyilkosságot követtem volna el, és nehéz ott bent úgy, hogy olyan emberek vesznek körül, akiket nem ítéltek el ennyi évre három-négy bérgyilkosság miatt sem (...). Nem követtünk el erőszakot (...), és nem is tudom mit mondjak még ezzel kapcsolatban. (...) Mindenki követ el hibát, és szerintem mindenki érdemel egy második esélyt. (...) Úgy gondolom, hogy aránytalan a büntetésem, kérem a bíróságot, hogy ezeket a dolgokat vegye figyelembe.

A Specializált Büntetőbíróság ezután 24-ről 21 évre csökkentette Miroslav Štvrtecký büntetését, de az ítélet még nem jogerős. A maffiózó szabadlábon várja a további fejleményeket, miután korábban egy eljárási hiba miatt kiengedték a börtönből. Rajta kívül nyolc további bandatársa is elérte a perújrafelvételt, az ő ügyüket még nem tárgyalta a bíróság.

(para)