Sakktorna virtuális térben

2021. január 21. - 15:50 | Sport

Nyékvárkony – A csallóközi községben negyedszer rendezték meg a Polgármester Kupa elnevezésű nemzetközi sakkversenyt.

Sakktorna virtuális térben
Lelkes Vince felvétele egy évvel ezelőtt, a III. Nyékvárkonyi Polgármester Kupán készült

A bajnokság a vírushelyzetre való tekintettel ezúttal nem a helyi kultúrházban valósult meg, hanem online kereteken belül. A szervezők célkitűzése viszont nem változott, továbbra is a sakkozók közti kapcsolatok ápolása, a sportág népszerűsítése, ill. a nyékvárkonyi sakk-klub és a nagyközség hírnevének öregbítése volt.

„A mezőny erősebbnek bizonyult mint eddig bármikor – három nemzetközi mester (IM), két FIDE-mester (FM), egy női nemzetközi mester (WIM) és egy női FIDE-mester (FM) is regisztrált a tornára”

– közölte a Paraméterrel idősebb Takács László főszervező. Hozzáfűzte:

„A nyékvárkonyiakat összesen öt sakkozó képviselte a rangos mezőnyben. S mivel a verseny online zajlott, távolabbi helyekről is szép számmal csatasorba álltak a játékosok – kilencen Magyarországról, Szlovákiából például Szepsiből és Udvardról.”

A tornát tizenegy-fordulósra hirdette meg a szervezőbizottság, egyéni svájci rendszerben, a játékidő 2 x 3 perc volt.

Az első két helyezett fej-fej mellett haladt előre, végül mindketten tíz-tíz pontot gyűjtöttek be, ill. egyformán három-három pontot vertek rá a huszonöt fős mezőnyre. A kupát IM Bagi Máté (Komárom) nyerte, a 2. helyen IM Bokros Albert (Budapest) zárt, mögöttük – nagyon szoros mezőnyben – a képzeletbeli dobogó 3. fokára Gyurkovics Bence (Győr) léphetett föl 7 ponttal tarsolyában.

A hazai sakkozók eredményei: 15. FM ifj. Takács László (5,5 pont), 19. Pataj Viktor (4,5), 20. Szőcs László (4), 22. Fodor Dávid (4), 25. Takács Dávid (1).

A vándorserleget a győztes egy éven át birtokolhatja.

„Nagyszerű partikat láthattunk. Gratulálok a sportolóknak, köszönöm a szervezők munkáját. Remélem, hogy legközelebb már mindnyájan »élőben« találkozhatunk a sakktábláknál, s nem csupán virtuálisan”

– jelentette ki Fazekas István polgármester.

(lv)