Saková annak idején kiírt 160 milliós tendere törvénytelen volt, éveknek kellett eltelnie, mire ezt a Közbeszerzési Hivatal is megerősítette

2022. március 15. - 15:57 | Belföld

2018-ban a belügyminisztérium Denisa Saková irányításával számítógépes szerverhálózatokra írt ki tendert. Ezt ugyan az ellenőrök már 2019-ben törvénytelennek minősítették, de a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) csak most február végén mondta ki a végérvényes ítéletet azzal, hogy elutasította a minisztérium fellebbezését - írja az Aktuality.

Saková annak idején kiírt 160 milliós tendere törvénytelen volt, éveknek kellett eltelnie, mire ezt a Közbeszerzési Hivatal is megerősítette
Denisa Saková (Fotó: TASR)

A tenderben a minisztérium tíz pályázóval akart szerződést kötni, erre viszont sosem került sor. A szervereket az AUTOCONT, a DATALAN, az eGroup a Solutions, a Slovak Telekom, a MICROCOMP, az Aliter Technologies, a Tempest, az Atos IT Solutions and Services, a Soitron és az Asseco Central Europe biztosította volna.

Az ellenőrök főként a nem világosan felállított követelményeket kifogásolták a pályázatban. Emellett azt is helytelenítették, hogy a szerverektől elvárt funkcionalitás körülírása helyett a minisztérium konkrét hivatkozást adott meg a termékekre és márkákra. Viszont az állami intézményeknek kerülniük kell az ilyen leírást, szükségleteiket csupán a kért tulajdonságok leírásával adhatják meg, nem konkrét márkák segítségével.

Emellett rámutattak egy másik problémára is, ami azokat a jelentkezőket érintette, akik más technológiák felhasználásával egyenértékű szervereket akartak volna nyújtani. Ezt ugyanis az ajánlati árlistában esélyük sem lett volna feltüntetni. Az ellenőrök szerint ez befolyásolhatta a közbeszerzés kimenetelét, mivel eltántoríthatta a jelentkezőket a közbeszerzésben való részvételtől.

Denisa Saková szerint a minisztérium célja az volt, hogy technológiai berendezést vásároljon négy évre az egész állami szektornak, de lehetetlen volt részletesen pontosítani a berendezések technikai paramétereit. Szerinte az ÚVO ezt kifogásolta, ezért nem fogadta el a tendert, amit Saková tiszteletben is tart.

A minisztérium annak idején Eduard Jenčo IT-szakértő szakvéleményével takarózott, aki szerint a pályázat nem volt diszkriminatív. Az ÚVO által biztosított szakértők viszont az ellenkezőjét látták – mivel a minisztérium nem adta meg az egyértelmű követelményeket, hanem konkrét szoftvereket és azok készítőit jelölte meg, más jelentkezők nem tudták volna igazolni, hogy a követelményeket teljesítik.


(Aktuality)