Saková elárulta, mi döntött Lučanský mellett

A belügyminiszter kinevezte országos rendőrfőkapitánnyá az eddigi megbízott országos rendőrfőkapitányt.

Saková elárulta, mi döntött Lučanský mellett
Denisa Saková és Milan Lučanský (Fotó: TASR)

MIilan Lučanský azt követően lett megbízott országos rendőrkapitány, hogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után az országos tüntetések nyomására tavaly tavasszal távozott funkciójából Tibor Gašpar.

Kinevezése után hétfőn közölte, két fő prioritása a rendőrség stabilizálása és a szervek iránti társadalmi bizalom helyreállítása. Megismételte, hogy amennyiben új belügyminiszter érkezik, kész lemondani. "Minden megegyezés kérdése" - szögezte le.

Újságírói kérdésre, miszerint tervezi-e, hogy beavatkozik a Gorilla-ügyben vagy a Kuciak-gyilkosságban nyomozó csoportok működésébe, azt válaszolta, erre semmi oka, mivel a nyomozócsoportok teljes bizalmát élvezik.

Denisa Saková belügyminiszter kifejtette, hogy végeredményben azért döntött Lučanský mellett a parlament belbiztonsági bizottsága által szintén ajánlott Ivan Ševčíkkel szemben, mert heten szavaztak mellette, senki sem szavazott ellene.

Milan Lučanský érkezett a rendőrség kötelékébe, pályafutása nagy részét a bűnügyi rendőrségnél töltötte. 2004-ben érkezett a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalhoz, ekkor történt például az is, hogy 2010-ben az akkoriban szökésben lévő Sátor Lajossal találkozhatott a magyarországi Komáromban. 2012-ben nevezték ki az országos rendőrkapitány első helyettesének, 2016-tól a rendőrség belügyminisztériumi felügyelőségét vezette.

(SITA)