Saková: A Marian Kočner elleni eljárás bizonyítja, hogy nem tussoljuk el a dolgokat

Saková: A Marian Kočner elleni eljárás bizonyítja, hogy nem tussoljuk el a dolgokat
Fotó: TASR/Martin Baumann

Mindezt Denisa Saková belügyminiszter (Smer-SD) közölte a közösségi oldalán.

„Egyúttal megdőlni látszanak azok a feltételezések, amelyek szerint az ügyet a szőnyeg alá fogják söpörni, és soha nem fognak a végére járni"

– tette hozzá.

Saková a saját elmondása szerint örül, hogy újra és újra lehetőséget kap megköszönni a rendőrségnek és az ügyészségnek a munkájukat. A Marian K. elleni eljárást „jelentős előrelépésnek" nevezte.

A letartóztatásban lévő Marian Kočner vállalkozó ellen Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának megrendelése miatt indult eljárás. A gyilkosság megrendelésének motivációja Kuciak újságírói tevékenysége lehetett. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján erősítették meg a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészei.

Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportálnál dolgozott oknyomozó újságíróként. Őt és a jegyesét 2018. február 21-én lőtték le nagymácsédi családi házukban egy 9 mm kaliberű pisztollyal. A gyilkosságért a megrendelő legalább 70 000 eurót fizetett.

Eddig négy gyanúsított – Alena Zsuzsová, aki a gyanú szerint kifizette a gyilkosság árát, Tomáš Sz., aki a gyanú szerint végrehajtotta a gyilkosságot, Miroslav M., aki előbbit a gyilkosság helyszínére szállíthatta és Andruskó Zoltán, a feltételezett közvetítő – ellen indult eljárás. Mindnyájan előzetes letartóztatásban vannak.

TASR