Saková a postai úton való szavazás hátrányaira hívta fel a figyelmet

2020. február 9. - 15:21 | Belföld

A belügyminisztérium az esetleges eljárási akadályokra figyelmeztet a külföldről való szavazás kapcsán.

Saková a postai úton való szavazás hátrányaira hívta fel a figyelmet
Fotó: Cséfalvay Á. András

Saková a postai úton való szavazás hátrányaira hívta fel a figyelmet. „Nem tudhatjuk, hogy mikor érkeznek meg a szavazólapok, hogy mikor tudjuk a szavazatokat megszámolni, el is csúszhat. Ha azzal számolunk, hogy fél év múlva lesznek meg az eredmények, akkor ez a rendszer rendben van. Ha azonban olyan gyors szavazatszámlálást szeretnénk, mint amilyen most van, akkor ez nem fog működni" – mondta Saková utalva a hátrányokra.

A belügyminiszter hozzátette, figyelik a külföldi országok megoldásait az elektronikus szavazás terén, például Észtország tapasztalatait.

Saková megjegyezte, nem gondolja úgy, hogy feltétlenül be kellene vezetni az elektronikus szavazási formát, a rendszer bevezetése ugyanis aránytalanul nagy költségekkel járna.

Srdcom doma nevű, külföldi szavazást támogató mozgalom az ellenzékkel együtt panaszt tesznek az alkotmánybíróságon, szerintük ugyanis a választási törvény diszkriminatív azokkal szemben, akik hosszú ideje külföldön élnek, illetve a szavazás napján nem tartózkodnak Szlovákiában.


(TASR)