Saková szerint már működik is a nyomozócsoport a kelet-szlovákiai maffiaügyekben

A gazdák ügyeit vizsgáló speciális nyomozócsapat részlegesen már működik. Ezt Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter jelentette ki a szerdai kormányülés után, reagálva Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő korábbi bejelentésére, mely szerint speciális nyomozócsapatot állítanak fel a gazdák ügyeinek kivizsgálására. A speciális csoport tagjai a rendőrök mellett a Főügyészség emberei is.

Saková szerint már működik is a nyomozócsoport a kelet-szlovákiai maffiaügyekben
Fotó: TASR

A miniszter hozzátette: minden olyan régióból és területről került egy-egy tag a csapatba, ahonnan valamilyen problémáról érkezett bejelentés. Az egész eljárást az ügyészség felügyeli, amely fokozatosan tájékoztatni fogja a nyilvánosságot az egyes mulasztásokról, illetve a vizsgálatok eredményeiről. 

„A csoport minden olyan folyamatban lévő üggyel foglalkozni fog, melyek ma terítéken vannak, és amelyekre az elégedetlen gazdák hívták fel a figyelmet” – mondta Pellegrini. Hozzátette: a nyomozócsapat minden esetet egyenként vizsgál majd ki, a munkáját pedig a Főügyészég fogja ellenőrizni. A vizsgálatok eredményéről a kormány jelentést fog kérni.

Pellegrini szerint ugyanakkor tudatosítani kell, hogy ezek az esetek nem mostanában történtek. „Ezek régi sérelmek, melyek már évek óta bántják a gazdákat, a történelem és a múlt felett kell tehát napirendre térnünk” – fogalmazott.

Kapcsolódó cikkek:

Kiska: Ideje, hogy a kormány foglalkozzon a gazdák követeléseivel

Nagymegyerről indulnak éjfélkor, hajnalra beveszik a fővárost a csallóközi traktorosok is!

A gazdák kedden, június 19-én érkeztek traktorokkal Kelet-Szlovákiából Pozsonyba. A traktoros felvonulással az évek óta húzódó gondok gyors megoldását sürgetik. A legfontosabb követeléseiket a kassai felhívásban foglalták össze. A gazdák többek között egy speciális nyomozócsapat felállítását követelik, amely az elnyomott termelők eseteit vizsgálná ki, ezen kívül pedig azt, hogy az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) csak a földtulajdonosoknak, -bérlőknek, vagy azoknak a gazdáknak nyújtson anyagi támogatást, akik az adott földterületet csereföldként művelik meg. Követelik továbbá a földosztás korrekt és átlátható szabályozását. A tüntetésen fel kívánják hívni a figyelmet a kis- és közepes termelők jelentőségére.

(TASR)