Salvini bírók és ügyészek ellen uszít, miután újabb eljárás indult ellene

2020. február 2. - 07:31 | Külföld

Újabb ügyben kérelmezték Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga vezetője mentelmi joga megvonását, mivel tavaly nyáron nem engedélyezte az Open Arms spanyol civil hajó kikötését fedélzetén 164 migránssal - jelentette be személyesen Salvini szombaton.

Salvini bírók és ügyészek ellen uszít, miután újabb eljárás indult ellene
Matteo Salvini (Fotó: AP/SITA)

Matteo Salvini közösségi oldalán úgy kommentálta az ügyet, hogy a hatóságok "mindent megpróbálnak, hogy megállítsanak, és benneteket megijesszenek. Ígérem, hogy nem adom fel soha!"

Később élő videóüzenetben Matteo Salvini kijelentette, hogy Olaszországot "meg kell szabadítani az ügyészek és bírák köztársaságától". Hozzátette: "mindannyian Isten kezében vagyunk, életünkről nem a bíróknak kell dönteni".

Az újabb eljárási kérelmet a szicíliai Agrigento ügyészsége kezdeményezte a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajója miatt. A hajó tavaly nyáron 19 napot töltött a nyílt tengeren a dél-olasz sziget, Lampedusa vizein várakozva 164 emberrel a fedélzetén. Az Open Armsról többen vízbe ugorva igyekeztek partra úszni.

Belügyminiszterként Salvini lezáratta Olaszország kikötői a menedékkérőkkel érkező civil hajók előtt, és az Open Armsnak sem adott engedélyt a kikötésre, de az agrigentói ügyészség közbelépett, és a hajón lévők állapotára hivatkozva elrendelte, hogy engedjék kikötni a civil hajót.

Az ügyész a menedékkérők személyes szabadságának korlátozása és hivatali visszaélés miatt szorgalmazott eljárást, amelyet a hivatalban levő és volt kormánytagok fölött illetékes, úgynevezett miniszteri bíróság is megerősített. A 110 oldalas kérelem szerint az ügyészek a többi között kiemelik, hogy a volt belügyminiszter nem vette figyelembe a hajón kialakult egészségügyi vészhelyzetet. Hangsúlyozzák, hogy a Salvini-féle migrációs intézkedéseket nem lehet bajba jutott emberekkel szemben alkalmazni, mivel a tengeren a segítségnyújtás kötelező. Hozzáteszik, hogy Salvini nem engedte leszállni a kiskorúakat sem.

A kérelem most megérkezett a felsőház mentelmi bizottságába. Az eljárási szokás szerint a kérelmet a bizottság véleményezi és továbbítja a szenátusnak.

Ugyanilyen ügyben, amely a Gregoretti olasz katonai hajót érinti, a felsőház február 12-én szavaz Matteo Salvini szenátori mentelmi jogának megvonásáról.

Az ügyet eredetileg a szintén szicíliai Siracusa ügyészsége indította. A hajóval érkezett 131 ember tavaly nyáron öt napig nem kapott engedélyt a partraszállásra, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Az ügyészség szerint Salvini korlátozta a hajón lévők személyes szabadságát, visszaélt hivatali hatalmával, megsértette a nemzetközi egyezményeket.

Matteo Salvini ezzel kapcsolatban 30 oldalas feljegyzést nyújtott be, kiemelve, hogy az emberek feltartóztatását a korábbi koalíciós kormánnyal és Giuseppe Conte miniszterelnökkel közösen rendelte el. A jelenlegi kormányerők, a korábban a Salvini vezette Ligával kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jelenlegi kisebb kormánypárt, a Demokrata Párt (PD) Matteo Salvini bíróság elé állítását támogatta, a mentelmi bizottság január 20-i üléséről azonban távol maradtak, miközben a Liga - Salvini kérésére - a mentelmi jog megvonására szavazott. A végső döntést a szenátus hozza meg. Matteo Salvini korábban többször kijelentette, hogy készen áll bíróság elé állni, mivel tudja, hogy az olasz nép mellette áll.

Egy harmadik hajót, a szintén katonai Diciottit érintő korábbi ügyben tavaly februárban a mentelmi bizottság nem támogatta Salvini mentelmi jogának megvonását, és a szenátus márciusban szintén nemmel szavazott.

Az Open Arms hajója jelenleg 363 migránssal ismét a Földközi-tengeren várakozik: Máltától és Olaszországtól is kikötési engedélyt kért. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy megoldást keres a tagállamok közötti elosztásukra.

(MTI)