Sanghaji művészeti fesztiválon az Ifjú Szivek és a Finetuning

2018. június 11. - 12:07 | Kultúra

Már úton van a társulat Kínába, ahol egy sanghaji művészeti fesztiválon öt alkalommal kerül bemutatásra Hégli Dusan Finetuning című koncertkoreográfiája. A belvárosi Xintiandi városrészben zajló nemzetközi rendezvényen a kínai társulatok bemutatói mellet ausztrál, Európából pedig főként francia és brit kortárs tánc- és színházi előadások kerülnek színpadra.

Sanghaji művészeti fesztiválon az Ifjú Szivek és a Finetuning
Fotó: Ifjú Szivek

A Finetuningot az Ifjú Szivek Táncszínház, a Dusan Hegli Company és az Espace Alya Theatre koprodukciójaként 2016 júliusában, a Festival OFF d’Avignonon mutatták be először. A darab 2017-ben újra meghívást kapott az avignoni fesztiválra, ahol Hégli Dusan koreográfus Test és tánc kategóriában elnyerte a fesztivál Tournesol Díját, Magyarországon pedig az Évad legjobb alkotója lett.

A Finomhagolás (Finetuning) egyfajta szűrőn keresztül, zúdítja ránk saját hagyományainkat. „Táncainkat közérthető zenei gesztusrendszerként, hagyományainkat, társadalmi szokásainkat pedig univerzális drámaként használom. A képmutatás is tud hagyományozódni" – mondta Hégli Dusan koreográfus. A francia, magyarországi és itthoni színházakban mára több mint 50 előadást megélt táncszínházi darabot most először játsszák Európán kívül.

„Az egész társulat utazik, hosszú hónapok szervezési munkája előzte meg a ma reggeli indulást, a díszlet és hangszerek utaztatását. A sanghaji partnerek is elég profinak tűnnek ez ügyben. Bécsből indultak és egyenesen Sanghajba érkeznek meg ma este. Bízom benne, hogy minden rendben lesz – mondta Varsányi László, az Ifjú Szivek Táncszínház igazgatója.

Az társulat június végén érkezik haza, majd azonnal elkezdődik a felkészülés a Gombaszögi Táncok című ünnepi előadás bemutatójára, amelyet Hégli Dusan a Csemadok Országos Kulturális Ünnepélyének 60. évfordulója alkalmából rendez.

Az Ifjú Sziveket a közönség Pozsonyban legközelebb szeptember 8-án láthatja, Határon túli nemzeti tánc címmel tartanak bemutatót a Hviezdoslav Városi Színházban.

(isz)