Šanta ügyész 14 évet kért Kočner bűntársára

2021. szeptember 29. - 11:17 | Belföld

Ján Šanta, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze 14 év börtönbüntetést kért a Markíza-váltók hamisítása ügyében vádolt Štefan Ághra.

Šanta ügyész 14 évet kért Kočner bűntársára
Štefan Ágh és ügyvédje a tárgyalásra tartva (Fotó: TASR)

Az ügyész javasolta a bazini Speciális Büntetőbíróságnak, hogy mondja ki Štefan Ágh bűnösségét, azt, hogy bűnrészesként hamisításban, pénzhamisításban, valamint pénz és értékpapírok jogosulatlan előállításában vett részt. Javaslatának része volt továbbá 5 ezer eurós pénzbírág, valamint pártfogói felügyelet.

Šanta emékeztetett, hogy Ágh bűnrészessége a váltóhamisításban összehasonlíthatatlanul alacsonyabb volt, mint a már elítélt Marian Kočneré, illetve Pavol Ruskóé. Emellett megemlítette, hogy Ágh erkölcsi bizonyítványán csupán három közlekedési szabálysértés szerepelt, becsületes életet folytatott, ám engedett a kísértésnek, hogy családját anyagilag bebiztosítsa, és részt vett a váltók meghamisításában.

Šanta után a sértett Markíza televízió ügyvédje, Peter Kubina kezdte záróbeszétét. Kubina szerint a 2018-as Threema-üzenetek kulcsfontosságú bizonyítékok. Kiderült belőlük, hogy Kočner és Ágh között baráti kapcsolat volt. A jegyzőkönyvekből pedig kiderült, hogy Kočner utasította Ághot, hogyan tanúskodjon a váltóügyben, hogy eltussolja az ügyet. Közösen készültek valamire, amivel átdátumozhatták volna a váltók előállítását. Kubina arra kérte a bíróságot, állapítsa meg a vádlott bűnösségét, és kötelezze kártérítés megfizetésére.

Tomáš Kamenec, a televízió másik ügyvédje szerint a vádlott Kočnerrel együtt hamisította a váltókat. „Pénzt akartak szerezni a sértettől. Nyilvánvaló, hogy a vádlott részt vett legalább két váltó hamisításában. Tisztában volt azzal, milyen célból hamisították a váltókat, és Kočnerrel és Ruskóval közös célja az volt, hogy egy harmadik fél kárára gazdagodjanak meg" - hangsúlyozta a védőügyvéd.

Az ügyben Kočnert és Ruskót is jogerősen 19 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Ágh tagadja, hogy bűnrészes volna, és állítása szerint a váltók eredetiek.

(TASR)