Šanta ügyész szerint könnyen gyanúsított válhat Peter Tóthból

2019. július 31. - 15:24 | Belföld

Ján Šanta, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze meg van győződve róla, hogy biztosítani fogják Peter Tóth tanú jelenlétét a televíziós váltók ügyében tartott tárgyaláson. Megjegyezte: általánosságban érvényes, hogy a tanúból gyanúsított válhat, aki ellen akár európai elfogatóparancsot is kiadhatnak. Ezt a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróságon tartott szerdai tárgyalás szünetében jelentette ki.

Šanta ügyész szerint könnyen gyanúsított válhat Peter Tóthból
Illusztráció (Fotó: TASR)

Peter Tóth volt újságíró és a szlovák titkosszolgálat (SIS) kémelhárításának egykori főnöke szerdán nem jelent meg a bíróságon. Távolmaradását a közösségi hálón jelentette be. Tóth a biztonságára hivatkozva maradt távol, azt írta, a családjával külföldön kell rejtőzködnie. A rendőrségi tájékoztatás szerint a bírósági idézést nem sikerült kézbesíteni neki, de a rendőrök a lakhelyén találkoztak a fiával.

Daniel Lipšic, a Markíza TV védőügyvédje a szerdai tárgyaláson ismét kifogást emelt a közokiratok felolvasása ellen, mivel ezt időhúzásnak tekinti. Marian Kočner jogi képviselője, Michal Mandzák azt válaszolta, hogy joguk van felolvasni mindent, amit relevánsnak vélnek. Emil Klemanič bíró Mandzáknak adott igazat.

A bírói tanács még nem döntött arról, hogy felolvassák-e Marian Kočnernek a Threema alkalmazáson keresztül küldött titkosított üzeneteit. Kočner állítólag Norbert Bödörrel és az ügy egy másik vádlottjával, Štefan Ághgal is kommunikált ilyen módon.

A vád szerint Marian Kočner és Pavol Rusko vádlottak, miután megegyeztek Štefan Ágh vádlottal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be fizetési meghagyások kibocsátása végett. Rusko azzal védekezett, hogy a váltók, amelyekről csak egy szűk kör tudott, a televízió megmentésének eszközei voltak.

Két vádlottat gyilkosságok megrendelésével is gyanúsítanak. Kočner Ján Kuciak újságíró, Rusko pedig egykori társa, Sylvia Volzová meggyilkolását rendelhette meg.

(TASR)