Sargentini-jelentés: Ha a szlovák EP-képviselőkön múlik, Orbán pezsgőt bonthat

A Denník N írta meg, hogyan szavaztak a szlovákiai EP-képviselők a Sargentini-jelentésről. 

Sargentini-jelentés: Ha a szlovák EP-képviselőkön múlik, Orbán pezsgőt bonthat
Orbán Viktor (Fotó: AP/TASR)

"Ha az európai alapértékek magyarországi megsértéséről szóló szavazás a szlovákiaiakon múlik, Orbán pezsgőt bonthat" - írják. Ugyanis a 13 EP-képviselőből csak hárman szavazták meg a magyarországi politikai folyamatokat elítélő jelentést.

Egy alapvető fontosságú szavazásról van szó, amely arról szólt, hogy az EU mennyire tolerálja a demokrácia leépítését az Orbán-rendszer által.

A három EP-képviselő, aki a jelentés mellett igennel szavazott, Eduard Kukan (független, egykor SDKÚ-DS), Ivan Štefanec (KDH) és Boris Zala (Smer-jelölt), ők tartottak a többséggel.

Öten tartózkodtak, köztük meglepetésre Jana Žitňanská (NOVA) is, mellette Monika Beňová (Smer), Vladimír Maňka (Smer), Monika Smolková (Smer) és Richard Sulík (SaS).

A jelentés ellen, tehát az Orbán-rendszer mellett szavazott a két szlovákiai magyar, Csáky Pál (MKP) és Nagy József (Híd), rajtuk kívül Miroslav Mikolášik (KDH), Anna Záborská (KDH) és Branislav Škripek (OĽaNO) is.

Végül nem rajtuk múlott, a jelentést elfogadták kétharmados többséggel, bár a tartózkodók beszámításán még méltatlankodnak Orbánék.

(Denník N)