Sargentini-jelentés: Orbánt figyelmeztették, hogy Magyarország "sokkal több" nála

Kedd délután az Európai Parlamentben arról vitatkoznak, hogy Magyarországon az EU alapértékeit súlyosan megsérti-e a kormány, és ezek az értékek egyértelmű veszélyben vannak-e ezért – írja a 444.

Sargentini-jelentés: Orbánt figyelmeztették, hogy Magyarország "sokkal több" nála
Fotó: MTI

Az EP felkérésére Judith Sargentini holland képviselő írt erről egy jelentést, aminek az a következtetése, hogy ezek a veszélyek valósak, és ezért a parlamentnek javasolnia kellene, hogy élesedjen az EU alapszerződésének hetes cikkelye szerinti eljárás. Legsúlyosabb esetben az eljárás végén a magyar kormány elvesztheti a szavazati jogát az EU-ban.

Az alábbiakban az Orbán-kormányt bíráló felszólalásokból szemlézünk

Judith Sargentini: Magyarország nem tartja be alapszerződésben vállalt kötelességeit

"Ma arról vitázunk, hogy a jogállamiság, az alapjogok hogy állnak Magyarországon" - kezdte vitaindítóját a parlament zöldpárti jelentéstevője, Judith Sargentini. Az unió alapja az emberi méltóság tisztelete, a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok tisztelete, ezek minden tagállam értékei, mondta ezután az EU alapszerződését felidézve. Annak aláírásával a tagállamok kötelezettségként vállaltak ezek védelmére. "Vajon minden tagállam megfelel ezeknek a kötelezettségeknek? Attól tartok, nem" - mondta ezután, majd sorolni kezdte kritikáit a magyar kormánnyal szemben:
korlátozták a sajtószabadságot, a vallásszabadságot, ellehetetlenítették a civil szervezetek működését.

Ingeborg Gräßle az EP költségvetési bizottságának elnöke

Ő vezette azt a delegációt, amely megtekintette a felcsúti kisvasutat is, kiváltva ezzel a magyar kormány haragját.   

Közölte, hogy kétszer járt Magyarországon, és szerinte romlott az EU-s pénzek kezelésének színvonala, a pályázatok közül túl sok esetében egyetlen induló van a közbeszerzések esetében, sérül az esélyegyenlőség, sok az összeférhetetlenség. Az EU-s pénzekkel nem tud jól elszámolni Magyarország, ezért a bizottság támogatja, egyanhangúlag, ellenszavazat nélkül a hetes cikkely élesítését.

Petra Kammerevert: Magyarország korlátozza a kutatás szabadságát

"A kutatás szabadsága, a véleményszabadság, a civil szervezetek helyzete rosszul áll Magyarországon" - mondta Petra Kammerevert, az EP Kulturális Bizottságának elnöke, majd a CEU esetét emelte ki, amiből levezette, hogy a kormány a kutatás és az oktatás szabadságának korlátozása mellett az egyetemek autonómiáját támadja. Emellett kiüresítik a sajtószabadságot. A Kulturális Bizottság ezért támogatja a 7-es cikkely élesítését.

Maite Pagazaurtundúa Ruiz, az alkotmányügyi bizottság spanyol elnöke a Velencei Bizottság és az EBESZ korábbi kritikáit idézte

Ezek a magyar jogállamiság sérülését állapították meg az utóbbi években. Egyetért a hetes cikkely élesítésével.  

Karoline Edtstadler, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő osztrák kormány belügyi államtitkára

Azzal kezdte mondanivalóját, hogy nem lehet kompromisszumot kötni, ha az EU alapvető értékeiről van szó. Októberben a tanács várakozása szerint foglalkozik majd a magyar helyzettel - ezzel arra utal, hogy szerinte át fog menni a hetes cikkely élesítése a holnapi szavazáson. Azt mondta, figyelemmel hallgatja majd, mit mond hamarosan Orbán Viktor.

Frans Timmermans: Nem leszünk kíméletesek

"Az EU nem létezhet jogállamiság és az alapjogok tisztelete nélkül" - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. "A Bizottság sajnos egyetért azokkal az aggályokkal, amiket a jelentés fogalmaz meg az alapjogok, a civilek, a romák helyzetével kapcsolatban" - mondta, hozzátéve, hogy a magyar kormány a civil szervezetek támadásával a demokrácia szövetét gyengíti. Külön kiemelte a civil szervezetekre kivetett különadót, amit vizsgálni is kell, hogy megfelel-e az EU-jognak.

Mannfred Weber: aki általában bírálja a muzulmánokat, a dzsihadisták útjára lép

Az EP frakcióvezetői közül Orbán tán legközelebbi szövetségese, a német keresztényszocialista Mannfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője szólt hozzá. "A frakcióm nem érti, hogy a CEU kritikus helyzetbe került Budapesten és nem adhat ki amerikai diplomát" - szúrt ehhez képest oda egyből Orbánnak. És ugyan szerinte is alap, hogy a demokráciában a többség irányít, de szerinte legalább ilyen fontos a civil szervezetek működése. "Ha ellehetetlenítjük ezek munkáját, az az értékeinkkel ellentétes" - mondta. Majd a migrációról beszélt. "Ha általánosságban kijelentjük, hogy félni kell a muzulmánoktól, ha általánosságban támadunk egy vallást, akkor a dzsihadisták útjára lépünk" - mondta. 

Udo Bullmann: Orbán Európa legkorruptabb rendszerét tartja fenn

A szocialista frakció vezetője (német) azzal kezdett, hogy az európai polgárok szabadságának védelme a legfontosabb feladata a parlamentnek. Az EP most a magyar polgárok szabadságjogait védi. Orbán azt mondta, hogy megsértik itt a magyarokat, de pont fordítva van, éppen hogy védik a magyar polgárokat ebben a vitában, az ő szabadságukat védik. 2010 óta próbálkozott a parlament konstruktív vitával, de ez nem ment. Orbán a legkorruptabb európai rendszer szimbólumává vált, ez pontosan kiderül az OLAF jelentéseiből." Az állami közbeszerzéseket Orbán úr veje nyeri." Véget kell vetni annak, hogy Orbán az EU legkorruptabb rendszerét tartja fenn - mondta hangsúlyosan.

Verhofstadt: Orbán úr, Magyarország sokkal több önnél!

Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője (és egykori belga miniszterelnök) arról biztosítja Orbánt, hogy nem megy el addig, mint John McCain, aki fasisztának nevezte néhány éve a magyar kormányfőt. De azt kimondja, hogy a mai Magyarország nem csatlakozhatna az Európai Unióhoz. "Nagyon szeretem Magyarországot és a magyar irodalmat, így nagyon sajnálom, hogy azt hiszi, a jelentés Magyarország ellen irányul. Orbán úr, Magyarország sokkal több önnél!".

Philippe Lamberts: egy keresztény hogy nem eteti a menedékkérőket

"Európa az emberi jogok tiszteletben tartásán alapul" - mondta a zöld frakció belga vezetője, Philippe Lamberts az uniós alapszerződést idézve. Ezeket az értékeket veszélyezteti Orbán kormánya "a tényszerű jelentés szerint", mondta, emlékeztetve Orbánt, hogy őt és kormányát, nem pedig az országot bírálják. Ha Orbán a keresztény alapértékek védelmezője, akkor "hogy lehet, hogy nem eteti a menedékkérőket", kérdezte. Szerinte ha Magyarország most lenne tagjelölt, akkor nem fogadnák be a tagok közé, hacsak nem változtatna ezekben az ügyekben. Bírálta Orbánt azért is, hogy az EU-t a Szovjetunióhoz hasonlítja, például azért, mert az EU-hoz Magyarország önként csatlakozott. 

Vergiat: Orbán liberális volt, de már a szélsőjobboldaliakhoz tartozik

A francia képviselő a radikális baloldali frakció nevében idézi a magyar kormánypárti sajtót, ahol azt írják, hogy Soros áll a Sargentini-jelentés mögött. Holott az ENSZ, az EBESZ és más szervezetek jelentésein alapszik a szöveg, emlékeztet. Orbán régen liberális volt, de már csak a gazdaság területén van féktelen liberalizmus Magyarországon, amúgy meg Orbán erőt alkalmaz a gyengébbekkel szemben. A szélsőjobbal barátkozik már Orbán, Salvinivel, a szerdai szavazáson kiderül majd, hogy kihez is tartozik Orbán valójában. 

Via444