Sárközy Irén kerül Kresák helyére az Alkotmányjogi Bizottságban

2019. január 30. - 12:41 | Belföld

A Híd úgy döntött, Sárközy Irént küldik Peter Kresák helyére a parlament Alkotmányjogi Bizottságában.

Sárközy Irén kerül Kresák helyére az Alkotmányjogi Bizottságban
Fotó: TASR

Kresák azután lépett ki a bizottságból, hogy Andrej Danko (SNS) parlamentelnök bírálta őt, amiért nem vett részt az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazáson.

Debnár Klára, a Híd szóvivője és Bastrnák Tibor, a párt frakcióvezetője szerdán megerősítette, Sárközy Irén kerül Peter Kresák helyére az Alkotmányjogi Bizottságban.

„Az Alkotmányjogi Bizottság nagyon fontos bizottság, ezért logikus, hogy a frakció jogászai közt kerestünk. Sárközy Irén elfogadta a felkérést” – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Bastrnák Tibor.

A változásról a plénum várhatóan szerdán 17 órakor fog szavazni.

Sárközy jelenleg a pénzügyekért és költségvetésért, valamint az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság tagja. Miután átveszi Kresák helyét, a képviselő kerül a helyére a pénzügyi bizottságban. A változtatásokról ma délután öt órakor fog szavazni a parlament.

Mivel a koalíciónak és az ellenzéknek egyforma számú szavazata van a bizottságban, patthelyzet alakult ki, és még nem döntöttek Robert Fico volt kormányfővel kapcsolatban. Kresák azért nem vett részt a szavazáson, mert maga is a jelöltek között volt. Danko ugyanakkor azt akarta, hogy döntsön a bizottság Fico sorsáról, mert addig nem lesz szavazás a parlamentben. Ezért Kresákot arra kérte, hogy vegyen részt a szavazáson. Ő viszont ehelyett bejelentette a bizottságból való távozását.

Mint ismert, az Alkotmányjogi Bizottság nem hagyta jóvá Fico jelölését az alkotmánybírói pozícióra. A bizottság 12 tagja szavazott, közülük hatan arra, hogy Fico teljesíti a formális jogi előírásokat ahhoz, hogy alkotmánybíró-jelölt lehessen. A hat ellenzéki képviselő viszont úgy szavazott, hogy a Smer elnöke nem teljesíti az előírásokat. Végül a bizottság azt a javaslatot sem fogadta el, hogy Fico nem teljesíti a jogi előírásokat ahhoz, hogy jelölt lehessen. Az ellenzék azt kifogásolta Fico kapcsán, hogy nem rendelkezik elegedő jogászi gyakorlattal.


(TASR/para)